Ylioppilaskunta vaatii terrorin lopettamista Marin tasavallassa

T:Teksti:

“Poliittisen terrorin Marin tasavallassa on loputtava.”
    Näin vaatii Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan avoin kirje Marin tasavallan ja Venäjän Federaation viranomaisille.
    Kirje on ylioppilaskunnan reaktio huolestuttaviin uutisiin suomalais-ugrilaisten marien kohtelusta. Ryhmä tunnettuja suomalaisia ja ulkomaalaisia vaikuttajia julkaisi samankaltaisen julkilausuman helmikuun lopulla.
    Molempien kirjeiden viesti on sama. Ihmisoikeustilanne Marin tasavallassa on heikentynyt selvästi. Moskovasta itään sijaitseva tasavalta on yksi Venäjän federaation köyhimmistä alueista. Sen 700 000 asukkaasta hieman yli 40 prosenttia kuuluu alkuperäisväestö mareihin.
    Pitkään jännittynyt tilanne marien ja Kremlin tukeman venäläishallinnon välillä kiristyi joulukuussa, kun tasavallan presidentti Leonid Markelov valittiin uudelle kaudelle. Oppositio syytti vaaleja vilpillisiksi. Vaalien jälkeen tasavallassa erotettiin kymmeniä marilaisia opettajia ja virkamiehiä. Opposition edustajia on myös pahoinpidelty raa’asti.
    Kirjeessään ylioppilaskunta nostaa esiin erityisesti marilaisen oppositioaktiivin ja suomalais-ugrilaisen Kudo+Kodu -sanomalehden päätoimittajan Vladimir Kozlovin pahoinpitelyn helmikuun alussa. Kudo+Kodu kuului ylioppilaskunnan sukukansavaliokunnan yhteistyökumppaneihin aina lehden lakkauttamiseen kaksi vuotta sitten.
    Vaihtoehtomediana toimivan www.mari.ee -sivuston virolaisen ylläpitäjän Vasli Nikolajevin mielestä Marin tasavallassa on käynnissä selvät venäläistämistoimet.
    “Vuoden alusta puolet marinkielisistä toimittajista on erotettu. Marinkielisten asemaa koetetaan selvästi heikentää”, hän kommentoi.

Juha Merimaa

Adressin Marin tasavallan poliittista terroria vastaan voi allekirjoittaa osoitteessa http://www.ugri.info/mari/index.fi .html HYY:n sukukansakeräykselle voi tehdä lahjoituksen tilille 1573330-32457. Viitteeksi merkintä sukukansakeräys.