Yliopiston palkat uusiksi

T:Teksti:

Helsingin yliopisto on siirtymässä uuteen palkkausjärjestelmään. Aikataulu on tiukka. Sopuun uusista palkoista pitää päästä marraskuun loppuun mennessä. Uudistus koskee noin 7 500 päätoimista työntekijää.
    Yliopiston nuorille työntekijöille uuteen järjestelmään siirtymisen pitäisi tarkoittaa tilipussin paisumista ainakin pidemmällä aikavälillä. Uusi järjestelmä ei tunne ikälisiä eikä palkkaluokkia, vaan palkka määräytyy työn vaativuuden ja työntekijän oman suorituksen perusteella. Näin nuori voi hyvin pärjätessään tienata saman kuin vuosia samaa työtä tehnyt kollegansa.
    Uudistus on osa suurempaa valtion palkkausjärjestelmää, jonka yksi tavoite on tehdä valtiosta entistä houkuttelevampi työpaikka erityisesti nuorille työntekijöille. Ainakin aluksi uudistuksen vaikutukset jäävät kuitenkin pieniksi.
    “Sääntönä on, että kenenkään palkka ei saa laskea”, kertoo matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Heikki Saarinen.
    “Mutta koska ylimääräistä rahaa ei ole tulossa, ei palkkoja voi kamalasti korottaakaan, vaikka aihetta ehkä olisikin.”
    Kireällä tahdilla toteutettu uudistus on ehtinyt herättää yliopistolla myös ihmetystä. Useasti esitetty kysymys on se, miten erilaisten tieteenalojen tutkimusta voidaan arvioida vertailukelpoisesti.
    “Se ei varmasti tule olemaan helppoa”, Saarinen myöntää.
    “Lähtökohtana on, että jokainen laitos suorittaa arviointinsa itse ja me sitten tiedekuntatasolla katsomme, että laitosten keskinäiset käytännöt ovat samassa linjassa.”

Juha Merimaa