Viimeinen reportaasimatka

T:Teksti:

Gonzojournalismin isä Hunter S. Thompson luopui helmikuun lopulla elämästään ranchillaan Coloradon Aspenissa. Thompson oli omaperäinen journalistikuuluisuus, jonka laajaa tuotantoa on julkaistu muun muassa Rolling Stone -lehden sivuilla.
    Thompsonin kirjallinen päätavoite oli lopullisen totuuden löytäminen, eikä hän sitä etsiessään säästellyt sen enempää itseään kuin kohteitaan. Hänen kuuluisimmat kirjansa ovat läpimurtoteos Hell’s Angels: A Strange and Terrible Saga sekä valkokankaallakin nähty Fear and Loathing in Las Vegas.
    Hunter S. Thompsonin 1960-luvulta lähtien soveltama journalistinen ote oli vallankumouksellinen. Hän eli ja kirjoitti itsensä toimittajana olennaiseksi osaksi reportaasejaan, jotka olivat usein yhtä raakoja ja ilkeitä kuin niiden kohteet. Kuuluisin esimerkki tästä on vahvasti myötäeletty kuvaus Helvetin enkeleistä, joiden toimintaan osallistuminen tiesi suoranaista pieksentää jengin toimesta. Mutta kuten Thompson myöhemmin totesi, vertaillessaan poliittisen kirjoittajan ja autotiellä ravaavan jäniksen toiminta-ajatusta, mikä tahansa, mikä saa adrenaliinin virtaamaan, on hyväksi reflekseille ja pitää veren liikkeellä.
    Työskennellessään Rolling Stone -lehden toimittajana Thompson kartoitti USA:n vuoden 1972 presidentinvaalit, joissa Richard Nixon valittiin toiselle kaudelle. Thompsonin viiltävät paljastukset kampanjoinnin raadollisuudesta ja suorat syytökset ehdokkaiden huumeiden käytöstä koettelivat tietoisesti journalismin rajoja. Löydettyään nuo rajat Thompson tykitti rivon totuutensa kanssa kirkuen niiden yli.
    Thompsonia kiusasi erityisesti kysymys amerikkalaisesta unelmasta. Tälle otsikolle hän etsi vuosia tekstiä säkenöivissä kirjeissään kustantajalleen. Käsitellessään Rolling Stonelle artikkelia Mint 400 -aavikkorallista hän löysi lopulta hakemansa: kaupungin, joka muovisuudessaan tuntui olevan amerikkalaisen unelman ilmentymä. 1960-luvun lopulla Las Vegas tarjosi rahaa vastaan mitä tahansa ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Lehdet taas tarjosivat Thompsonille enemmän rahaa kuin hän koskaan kykeni polttamaan. Hän eli toimittajana unelmaa täydellisestä yksilönvapaudesta.

Kirjoitusmatka otti jälleen kerran uuden käänteen. Korkattuaan kit-baginsä Thompson vaappui ketään kumartamatta eetterinhuuruiseen unelmaansa, jossa hallusinaatioiden kuormittamat aivot kykenivät vain vaivoin seuraamaan todellisuutta. Lopulta vain ihme ja ympäröivän yhteiskunnan mielipuolisuus pitivät hänet vapaalla jalalla raportoimaan kokemaansa. Tajutessaan todellisuuden raadollisuuden, Thompson joutui toteamaan viattomuuden vuosikymmenen olevan ohi – vapaus oli enää näennäistä. Aallonharja oli vetäytynyt takaisin, vaikka se jättikin jälkensä yhteiskuntaan. Matkan jälkeen Thompson kirjoitti menestysteoksensa Fear and loathing in Las Vegas amerikkalaisen unelman kuolemasta.
    Myöhemmin Thompson jatkoi kirjoittamista etenkin politiikan ja urheilun saralla. Vaikka raportit pysyivät terävinä, muuttunut maailma tuntui uuvuttaneen hänet. Omasta tahdosta omassa kodissa lähtenyt laukaus siirsi lopulta Thompsonin ikuiselle matkalle pimeyteen, joutsenlauluna täydelliselle vapaudelle.

Simo Haanpää