Vankina valojen alla

T:Teksti:

Nainen on tappanut, useamman kerran. Häntä pidetään erikoisvankilassa eristettynä ja kutsutaan terroristiksi. Nyt nainen on nälkälakossa, eikä ole syönyt viiteen päivään. Lääkäri tulee tekemään terveystarkastuksen.
    Tämä on Teatteri Takomossa esitettävän Lars Norénin Akti-näytelmän herkullinen alkuasetelma.
    Mika Leskisen ohjaamassa ja suomentamassa teoksessa kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä kohtaavat eristetyssä tilassa, irrallaan kaikesta. Hahmot tunnustelevat pelokkaina ilmaa, janoavat kuuntelua ja puhetta tunteista. Molemmat varovat paljastamasta sisintään. Reilun puolentoista tunnin aikana näytetään hillitty kaaos ja kuullaan paljon kysymyksiä, joihin ei ole oikeita vastauksia.

Norén on yksi Ruotsin tämän hetken arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista ja tunnettu keskustelua herättävistä teksteistä. Aktissa hän jatkaa jo ensimmäisestä näytelmästään Alistuksesta tuttua vankeusteemaa.
    Tällä kertaa sävy on kepeä ja mustalla huumorilla ryyditetty. Roolihenkilöt puhuvat siitä, tuntuiko ensimmäinen yhdyntä vai tappaminen pahemmalta, ja muistelevat, kuinka molempien jälkeen oksetti.
    Aktin teksti onkin ennen muuta viihdyttävä. Näyttelijät, Rauno Ahonen lääkärinä ja Katja Kukkola vankina, tekevät rooleissaan hersyvää työtä. Erityisesti lääkäri on aggressiivisen nuivassa jänkytyksessään mainio ja samalla tuskaisen ärsyttävä hahmo. Teppo Järvisen suunnittelemat lavasteet ovat tyylikkäät. Yksinäinen pöytä ja valkoiset tutkimusvälineet korostavat niukkuudessaan kliinisyyttä ja näytelmän viestiä ihmisen irrallisuudesta. Myös Petteri Pietiläisen laatimat kirkkaat neonvalot ansaitsevat maininnan. Ne asettavat terroristin piinallisen ja jatkuvan tarkkailun alle ja vangitsevat katsojan huomion.

Päällisin puolin Aktin palaset ovat siis kohdallaan. Teos ei silti sytytä. Päinvastoin, se saa aikaan huonolla tavalla tyhjän ja yhdentekevän olon.
    Suurin heikkous lienee, että näytelmä jättää vakavat kysymykset kaunasta, pelosta ja nykyihmisen irrallisuudesta absurdin kaaoksen ja komiikan varjoon. Se on sekä tekstiltä että toteutukselta tarpeeton kompromissi.

Elina Kervinen

Akti Teatteri Takomossa Fredrikinkatu 18:ssa, klo 19. Näytöksiä 29. huhtikuuta saakka. Liput 16/10 euroa.