Uuden Jääkärisali avoinna

T:Teksti:

Uuden ylioppilastalon niin sanottuun Jääkärisaliin on mahdollista käydä tutustumassa huhtikuun alussa. Tilaisuus on harvinainen, sillä arvorakennuksen helmiin kuuluva sali ei ole avoinna suurelle yleisölle siellä säilytettävän taidekalleuksien takia.
    Vuonna 1911 valmistunut sali toimi alun perin ylioppilaskunnan ylemmän upseeriston kokous- ja kerhotilana. Tältä ajalta salissa on nähtävissä muun muassa saksalaisten aseveljien 1940 lahjoittama Suur-Suomen kartta.
    Salin merkittävimpiin yksityiskohtiin kuuluvat Akseli Gallen-Kallelan tekemät ylioppilaselämää kuvaavat kattoreliefit. Ne tosin kärsivät pahoja savuvahinkoja, kun 1970-luvun opiskelijaradikaalit muuttivat salin toveruuskomitean tupakkahuoneeksi.
    1980-luvun lopulla tila vuokrattiin sijoituspankki Decoctorille. Vuodesta 1997 Jääkärisali on toiminut ylioppilaskunnan sihteeristön taukotilana ja laulukirjavarastona.
    “Jääkärisali on modernin kansallisromanttisen art deco klassismin kauneimpia esimerkkejä maassamme”, huomauttaa amanuenssi Antti Paunio arkkitehtuuritaiteen laitokselta.
    “Toista tilaisuutta tutustua siihen tuskin tulee lähiaikoina.”

Juha Merimaa

Jääkärisali, Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 C, 8. krs. Avoinna yleisölle pe 1.4. klo 12-16.