Tosiasioita Norjasta

T:Teksti:

Kaikka alkoi huonosta vitsistä.
    “Olin irtisanoutunut työstäni verkkosuunnittelijana, kun eräs ystäväni kertoi baarissa vitsin, jonka pohdimme toimivan hyvin sarjakuvana. Niinpä päätin piirtää sen.”
    Näin sai alkunsa vuonna 2001 Facts From The World, norjalaisen Karstein Vollen, 31, piirtämä sarjakuva, joka ilmestyy nykyisin Norjan suurimmassa sanomalehdessä Dagbladetissa ja Suomessa Hufvudstadsbladetissa.
    Kyse ei ole tavallisesta stripistä. Vollen sarjakuvissa ei ole päähenkilöitä eikä niiden huumori perustu arkielämän kommelluksiin vaan pikemminkin yhteiskunnalliseen pohdintaan.
    Volle kertoo ammentavansa sarjakuvansa ideat undergroundsarjakuvista. Niiden ilmiasussa taas on viitteitä 1950-luvun kasvatuksellisista sarjakuvista, joita painettiin pulp-lehtiin eräänlaisina tekosyinä vanhemmille.
    “Tyyliin, että kato äiskä, tästä voi oppiakin jotain”, Volle selittää.
    Se, mitä Vollen omista sarjakuvista voi oppia, jää hämäräksi. Ellei sellaiseksi lasketa vihjettä siitä, miten leiriytymiseväät voi hankkia murtautumalla taloihin.

Volle saapui Suomeen opiskelijavaihtoon vuonna 1993, mutta tutustui pian nykyiseen suomalaiseen avovaimoonsa. Pysvästi Volle muutti maahan 1999.
    Hän ei pidä etäisyyttä kotimaahansa ongelmana sarjakuvan tekemiselle.
    “Päinvastoin. Kun on hieman kauempana, on helpompi olla ilkeä.”
    Ja ilkeä Volle osaa olla. Hänen sarjakuvissaan perussuomalainen puolue lakkautetaan, kun tyhmyyttä vastaan keksitään pilleri ja “runkkarien valtio” Norja alkaa tuottaa energiaa masturbaatiolla.
    Hän kiistää kuitenkin hyökkäävänsä erityisesti kenenkään kimppuun. “Pikemminkin potkin kaikkia yhtä lailla”, hän sanoo ja esittelee ylpeänä balettia irvailevaa sarjaa tuoreesta kirjastaan Kors på halsen – 75 Fakta fra Verden.
    Parjaajien suosiossa olevan George W. Bushin hän on tosin päättänyt jättää rauhaan.
    “Tulen vain surulliseksi aina kun näen hänen kasvonsa”, Volle huokaa.

Juha Merimaa