Missä viipyy 0,7?

T:Teksti:

Joku voisi luulla, että Kiasman edessä käydään Survivors-kisaa. Kymmenisen nuorta on jo muutaman päivän ajan telttaillut museon edustalla ja elänyt kahden euron päiväbudjetilla.
    Kyse on Kirkon ulkomaanavun nuorten verkoston Changemakerin kampanjasta, jolla vaaditaan valtion kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista YK:n suosittelemalle tasolle eli 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Asia on ajankohtainen, sillä eduskunnan keskustelu budjettiraameista käynnistyy 15. maaliskuuta. Suomen hallitus on luvannut nostaa kehitysyhteistyövarat 0,7 prosentin tasolle vuoteen 2010 mennessä, mutta valtioneuvoston asettaman toimikunnan arvion mukaan tavoitteeseen ei nykyisellä vauhdilla päästä.
    “Olen mukana, koska en voi ymmärtää, miksi tähän tavoitteeseen ei vieläkään ole päästy. Rahaa kyllä on ja poliitikkojen tehtävä on päättää, mistä se otetaan”, perustelee kehitysmaatutkimuksen opiskelija Henni Palmu.
    Kiasma-leiriläisten ruokavalio on niukka. Nuoret luopuvat kaikesta ylimääräisestä.
    “Yksi euro menee veteen ja lämpöön, toisella ostamme kauraryynejä, papuja, riisiä, vihanneksia ja pastaa. Vaikeinta on olla ilman kahvia”, Palmu sanoo.
    Kehitysyhteistyövarojen lisäksi telttailijat haluavat kiinnittää huomiota YK:n vuosituhattavoitteisiin, joihin Suomen hallitus on sitoutunut. Nuoret ovat pystyttäneet telttakylään aihetta käsittelevän näyttelyn ja toivovat keskustelua ohikulkijoiden kanssa. Vuosituhattavoitteisiin kuuluu muun muassa maailman köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Liki puolet maailman väestöstä elää alle kahdella dollarilla päivässä ja asuu vielä huomattavasti kurjemmissa oloissa, kuin Changemakerin telttailevat nuoret.

Elina Kervinen