Elokuvia radiossa

T:Teksti:

Harva tuntee aidon bombaylaisen elokuvan juuria. Vielä harvempi sitä, kuinka Intian Hollywoodiksi nimitetty Bollywood syntyi tai minkälaisia herkullisia legendoja liittyy sen suosituimpiin näyttelijöihin.
    Yle Radio 1:n Musiikkiklubissa esitettävää Bollywood – intialaisen elokuvateollisuuden Hollywood -dokumenttisarjaa seuraamalla on mahdollisuus ottaa selvää. Sen kolme osaa etenevät kunkin Bollywoodin aikakauden parhaiden elokuvalaulujen ja herkullisen tarinoinnin tahdittamana. Ote on viihteellinen.
    “Lähestymiskulmani ei ole akateeminen, vaan perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tietoihin. Suurin osa levyistä on omista kokoelmistani, sillä ne ovat harvinaisia Suomessa”, sanoo ohjelman takana oleva vuonna 1942 brittiläisessä Intiassa syntynyt Shubh Suri.
    Hän tuli 1960-luvulla Suomeen jatko-opiskelijaksi ja jäi yhdeksänkymmentäluvun taitteessa eläkkeelle Suomen ulkoministeriön neuvonantajan paikalta. Vuodesta 1968 alkaen Suri on tehnyt Ylelle useita radio-ohjelmia Intiasta, intialaisesta musiikista ja intialaiselokuvista.


Nuorena siepatusta ja bordelliin myydystä tytöstä kertovaa Umrao Jaan- filmiä pidetään Bollywoodin uuden ajan klassikkona. Elokuvasta kerrotaan Shubh Surin dokumenttisarjan kolmannessa osassa.

Elokuvalla on Intialle paitsi kulttuurinen myös huomattava taloudellinen merkitys. Bollywood työllistää yli 6 miljoona ihmistä ja tuottaa vajaat 1,5 miljardia dollaria vuodessa. Shubh Surin mukaan intialaisen elokuvateollisuuden tulevaisuus ei kuitenkaan ole ainoastaan auvoisa. Vuonna 2001 Hollywoodissa tuotetun The Guru -filmin kaltaiset Bollywood-jäljitelmät uhkaavat aitoa tavaraa.
    Vaikka ulkomainen kiinnostus on hienoa, ja osa länsimaisin voimin toteutetuista elokuvista perinteitä seuraavia, pelkää Suri, että Bollywood menettää jotain olennaista ulkomaisen rahan alttarilla.
    “Bollywoodissa valmistuu yli 800 elokuvaa vuosittain, ja on selvää, etteivät kaikki ole laadukkaita. Kuitenkin kun ruvetaan hollywoodisoimaan Bollywood-elokuvaa, ei lopulta jää jäljelle intialaisesta elokuvasta kuin halpa jäljitelmä.”

Elina Kervinen

Bollywood – intialaisen elokuvateollisuuden Hollywood Yle Radio 1:n Musiikkiklubissa 16.-30. maaliskuuta keskiviikkoisin klo 11.00-11.55.