Alias: Haistikuolo (subst.)

T:Teksti:

Terve,
    Mikä mahtaa olla nimi epämiellyttävälle tunteelle joka tulee kun on juuri aivastamaisillaan, mutta sitten aivastus ei tulekaan. Sen sijaan se ikään kuin pulpahtaa kuplivana takaisin jonnekin nenän, korvien ja aivojen väliin. Osaatko Alias auttaa?

– Pitkä aivasteleva mies

Hei pitkä mies,

    Jopas oli kysymys, mutta toki siihen on vastaus. Epäonnistunutta aivastusta kutsutaan haistikuoloksi. Ennen aivastuksen tuloa nenää eli haistinta tunnetusti kutittaa. Tästä tulee sanan ensimmäinen osa. Pääte -kuolo puolestaan on sanan kuolema johdannainen ja viittaa siihen, kuinka aivastus syntymisen sijaan tukahtuu.
    Verbinä voi käyttää muotoa haistikuolata. Se viittaa aivastuksen kuoleman lisäksi sellaiseen liman valumiseen, jota saattaa esiintyä kyseisessä tilanteessa.

Seuraavassa lehdessä etsitään sanaa tilanteelle, jossa jollain tasolla tuntemasi julkkis tulee vastaan kadulla etkä tiedä pitäisikö häntä tervehtiä vai ei. Tervehtimättömyys olisi epäkohteliasta, mutta tervehtiminen saattaisi antaa vaikutelman nuoleskelusta.