Verotus on kiva asia

T:Teksti:

Viittä vaille oikeustieteen maisteri Aleksis Nokso-Koivisto pitää veroja iloisena asiana. Vuoden 2004 lopussa perustetun Iloiset veronmaksajat -yhdistyksen puheenjohtaja haluaa levittää verotuksen ilosanomaa laajemminkin.
    “Verot nähdään liian usein vain tapana ottaa ihmisiltä rahat pois. Halusimme monipuolistaa verotuksesta käytävää keskustelua”, 28-vuotias opiskelija kertoo.
    Nokso-Koiviston mukaan moni unohtaa, että veroja käytetään tärkeisiin asioihin, kuten koulutukseen, terveydenhoitoon ja turvallisuuteen. Iloiset veronmaksajat tähtää ongelman korjaamiseen.
    “Aiomme järjestää opintopiirejä ja osallistua julkiseen keskusteluun verotuksesta.”
    Yhdistyksellä on jo hallitus ja viitisenkymmentä jäsentä. Heihin kuuluvat muiden muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja vihreä kansanedustaja Rosa Meriläinen.

Yhdistys jätti joulukuussa rekisteröintianomuksen, mutta matkaan on ilmennyt mutka. 190 000 jäsenen Veronmaksajain keskusliitto on tehnyt Patentti- ja rekisterihallitukselle kantelun, jossa se vastustaa Iloisten veronmaksajien rekisteröimistä.
    Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen perustelee kantelua sillä, että yleisön silmissä sana “Veronmaksajat” yhdistetään Veronmaksajain keskusliittoon.
    “Emme vastusta uutta yhdistystä, vaan sen rekisteröitymistä harhaanjohtavalla nimellä”, Lehtinen sanoo.
    “Toivomme laajaa keskustelua veroista, mutta uusi yhdistys toimikoon omissa nimissään. Nyt nimi on hieman hauskaa opiskelijahuumorimielessä, mutta ei pysyvästi hauskaa.”

Iloisten veronmaksajien Nokso-Koivistoa kantelu harmittaa. Hän toivoo Veronmaksajain keskusliitolta silti yhteistyötä ja esimerkiksi osallistumista Iloisten veronmaksajien tilaisuuksiin kommentaattoreina. Nuori oikeustieteilijä kertoo yllättyneensä kantelusta.
    “Nimemme on ilman muuta erilainen eikä sekaantumisen vaaraa ole. Mielestämme yksi järjestö, jossa on 190 000 jäsentä, ei voi edustaa kaikkia veronmaksajia, joita ovat kaikki Suomessa asuvat ihmiset.”
    Veronmaksajain keskusliitto ajaa tuloverojen alentamista. Vaikuttaa siltä, että Iloiset veronmaksajat taas haluaa lisää veroja.
    “Emme halua lisää veroja. Tai jotkut jäsenistä varmaan haluavat lisää, jotkut vähemmän ja jotkut ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen”, Nokso-Koivisto vastaa.
    “Mutta sillä tavalla olemme verotusmyönteisiä, että mielestämme verot kannattaa maksaa hymyssä suin, kun eduskunta on niistä päättänyt. Ennen päätöksiä tarvitaan tietenkin myös kriittistä keskustelua.”
    Nokso-Koiviston mukaan Iloiset veronmaksajat ei ensisijaisesti vastusta Veronmaksajain keskusliittoa vaan pyrkii tuomaan uusia näkökulmia verokeskusteluun.
    “Pyrimme raikkaaseen keskusteluun ja asiantuntemukseen, ja kunnon keskustelukumppani hyödyttää varmasti myös Veronmaksajain keskusliittoa.”

Heli Suominen
Timo Wright

Iloisten veronmaksajien verkkosivut avataan helmikuun aikana osoitteessa www.iloisetveronmaksajat.org