Sotilaallista tosi-tv:tä Serbiassa

T:Teksti:

Hiekkaranta, taustalla vehreä vuoristomaisema. Nuoret miehet maastopuvuissa juoksevat läähättäen maassa makaavien tovereidensa yli ja heittäytyvät sitten itse hiekkaan toisten tallottaviksi.
    Tämä ei ole totta, vaan tosi-tv:tä. Serbiassa.
    Kaupallisen BK TV -kanavan MBS1-sarjan ajoitus on mielenkiintoinen. Kosovon sodan päättymisestä on vasta viisi vuotta, kolmesta muusta entisen Jugoslavian alueen sodasta jokunen enemmän. Serbian silloisen presidentin Slobodan Milosevicin kontrolloima Jugoslavian liittovaltion armeija keräsi niissä kyseenalaista mainetta. Sen entisiä jäseniä syytetään muun muassa joukkomurhista, kidutuksista ja raiskauksista.

Nyt nuoret miehet ja naiset maastounivormuissa kierivät sahanpuruissa, tekevät 80 kilometrin marsseja ja kiipeävät 150 metrin korkuista kallionjyrkännettä ylös. Sarjan avausjaksolla oli puolisentoista miljoonaa katsojaa.
    Sarja on tehty poliisin erikoisyksikön, santarmiston, tuella. Sen joukkoihin kuuluu entisiä Punabarettien jäseniä. Punabaretteja syytetään muun muassa osallisuudesta organisoituun rikollisuuteen, huumekauppaan ja kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen pääministerin murhaan.
    Profiilin nostolle on tilausta.
    “Tarkoitus on herättää henkiin vanhat kunnon perusarvot”, kertoo ohjelman isähahmo, toimittaja Aljosa Milenkovic.
    “On tehtävä kovasti töitä saavuttaakseen hyviä asioita elämässä.”
    Sarjan ensimmäisen tuotantokauden finaali on helmikuun lopussa. Voittajalle ei ole luvattu minkäänlaista palkintoa. Enää ei uhrauduta isänmaan, vaan tosi-tv:n puolesta.

Sanna Leskinen