Moraali myynnissä

T:Teksti:

Hollywoodin viihdeteollisuus on vuosikymmeniä levittänyt tehokkaasti amerikkalaisen vapauden ilosanomaa maailmalle. Se on onnistunutkin siinä paremmin kuin viime vuosina samaan pyrkinyt presidentti George W. Bush. Yhdysvaltalaisen näytelmäkirjailijan Arthur Kopitin Tie Nirvanaan -satiirissa (1989) Hollywoodin hohdon alta paljastuu kuitenkin perverssi universumi, jossa rahan-, vallan- ja kuuluisuudenhimo ohjaavat ihmisiä.
    Pieni ja itsenäinen KokoTeatteri toi sekä näytelmän että kotimaassaan palkitun ja kiistellyn kirjailijan Suomeen helmikuussa. Henry Hanikka on ohjannut vanhan New York -leffateatterin näyttämölle vittu-sanojen tykityksellä etenevän alastomuutta, verta, huumeita, jumalanpilkkaa ja paskaa tarjoilevan esityksen.

Kaksi showbisneksen
sivuraiteille ajautunutta entistä tuottajaa ja työkaveria, Al ja Jerry sekä Alin kumppani Lou tavoittelevat kaikkien aikojen leffadiiliä. Kuljettaessa kohti unelmien uraa tuottaja Al painostaa Jerryä yhä hurjempiin tekoihin. Notkean dialogin siivin seurataan, miten mies myy moraalinsa kohdatakseen leffadiilin ytimessä salamyhkäisen Nirvanan.
    Madonnasta vaikutteita ammentanut rokkistaran karikatyyri, Nirvana, on huumesekoiluissaan muistinsa menettänyt diiva, joka lietsoo ympärilleen mystisyyden kulttia. Palvotun staran takaa paljastuu kuitenkin huumehöyryistä kärsivä julmuri. Hänelle ei ole jäänyt omasta elämästään muuta käteen kuin käsikirjoitus valtavan valkoisen peniksen tarinasta – sekin maailmankirjallisuudesta pöllitty.


Tarja Heinula, Matti Onnismaa ja Anna Veijalainen näyttelevät KokoTeatterin mehukkaassa satiirissa.

Arthur Kopitin näppärä teksti irvailee täysin siemauksin itsensä kovin vakavasti ottaville leffa-alan ihmisille. 16 vuotta sitten ensiesitetty näytelmä aiheutti aikoinaan kohua edustajainhuonetta myöten, mutta tosi-tv:n aikakaudella se ei ronskiudestaan huolimatta enää suuremmalti säväytä.
    Tämä kertoo jotain aika pelottavaa omasta ajastamme, mutta myös esityksen tarantinomaista etäännytystä tavoittelevasta tyylilajista. Henkilöt ovat pikemmin sarjakuvamaisia karikatyyrejä kuin samastumiskohteita.
    Esitys nostaa kuitenkin ihmisyyden pohjamudista kumpuavan naurun. Mihin kaikkeen olemmekaan valmiita rahan, vallan ja julkisuuden vuoksi?
    Matti Onnismaan narsistisesta häiriöstä kärsivä Al on kerrassaan herkullinen. Hersyvään esitykseen yltää myös Jari Nissisen Jerry. Anna Veijalainen esittää särmikkäästi Louta, Alia komppaavaa entistä nunnaa. Tarja Heinulan viehkeästi diivailevassa Nirvanassa häiritsevät lähinnä halvannäköiset puitteet. On kenties vaikeata näytellä suuren luokan sekodiivaa Eurokankaan vuorisilkki yllään ja muovisohva allaan.
    Parrasvaloihin puskeva wannabe-julkku Al haluaa jättää ”jalanjälkensä ajan hiekkaan”. Hänelle kyse ei ole niinkään rahan tai vallan kuin kuolemattomuuden tavoittelusta. Mutta millä keinoin? Kannattaa käydä ottamassa selvää mehukkaasti rullaavassa KokoTeatterin komediassa.

Maria Lyytinen

Nirvana. KokoTeatteri, Unioninkatu 45. Esitykset 19. maaliskuuta asti. 13/10€.