Missä ovat kotimaiset homoelokuvat?

T:Teksti:

Siitä lähtien, kun Beverly Hills 90210 -sarjan Matt ilmestyi ruudulle, homous on ollut jokaisen itseään kunnioittavan tv-sarjan peruskauraa. Ulkomaisissa elokuvissa seksuaalisten vähemmistöjen elämä on niin ikään jo kauan ollut yleinen aihe. Suomessakin homoutta pidetään trendikkäinä. Kotimaisia homofilmejä on silti niukasti.
    “Rupesin miettimään tätä vuosi sitten, kun sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta täytti 30 vuotta. Homoelokuva tuntui olevan valkea läikkä kartalla”, sanoo ohjelmistosuunnittelija Raimo Silius, yksi Tampereen elokuvajuhlien perustajajäsenistä.
    Silius ryhtyi penkomaan arkistoja ja löysi nipun kotimaisia sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä filmejä. Hän kokosi vähän nähdyistä teoksista homoelokuvaa esittelevän paketin, joka näytetään Tampereella kahden näytöksen Homo Cinema Fennica -katsauksena.
    “Tarkoituksena on tuoda valkokankaalle kotimaisia lyhytelokuvia, jotka ovat olleet merkittäviä tabuja murtavia teoksia. Lisäksi haluamme juhlistaa festivaalien vuosia kestänyttä yhteistyötä Tampereen Setan kanssa”, hän sanoo.
    Homo Cinema Fennicassa nähdään yksi vanhimmista kotimaisista homoelokuvista, Matti Lehdin vuonna 1969 valmistunut Oletko sinä?
    Nuorten homomiesten elämää kuvaava tv-elokuva oli asiallisesta sävystään huolimatta Yleisradion esityskiellossa 30 vuotta. Vaikka homoseksuaalisuus poistui rikoslaista vuonna 1971 ja tautiluokituksesta vuonna 1981, Oletko sinä? näytettiin ensi kerran TV2:n Dokumenttiprojektissa vasta vuonna 1999.Jaakko Virtasen vuonna 1989 valmistunut Liitto on yksi uraa uurtaneista homoseksualisuutta avoimesti kuvanneista suomalaiselokuvista.

Toinen Homo Cinema Fennican tärpeistä on Jaakko Talaskiven A Kiss One Suudelma, kuusiminuuttinen monipuolista seksuaalielämää puolustava fiktio. Elokuvatarkastamo kielsi vuonna 1969 valmistuneen työn aikanaan hyvien tapojen vastaisena ja epäsiveellisenä. 1960-luvun lopun seksuaalisesti vapautuneessa tunnelmassakin naisen sukupuolielimien kuvaaminen valkokankaalla oli liikaa.
    Ilpo Pohjolan homoelokuvan klassikko Tom of Finland on jätetty pituutensa vuoksi Homo Cinema Fennican ulkopuolelle. Pohjolalta nähdään kuitenkin toinen työ, sukupuolen vaihdosta kuvaava Plain Truth.
    Entä onko homouden esittäminen kotimaisilla valkokankailla muuttunut vuosien saatossa? Tuskin miesparin elämästä kertovaa dokumenttia enää hyllytettäisiin?
    “Homouden kuvaaminen on vapaampaa ja hyväksytympää kuin taannoin, yleistä se ei Suomessa ole vieläkään. Hyvä viimeaikojen homoelokuvaesimerkki on kuitenkin Aleksi Salmenperän Lapsia ja aikuisia. Siinä naisten välinen rakkaus näytetään sen kummemmin osoittelematta”, Silius toteaa.

Elina Kervinen

35. Tampereen kansainväliset lyhytelokuvajuhlat 9.-13.3. Homo Cinema Fennica 10. ja 11.3 klo 20 Tampereen Tullikamarilla.