Laajakulma: Kauniin pojan syndrooma

T:Teksti:

Kauneus ja kyvykkyys eivät mahdu samaan pakettiin, kuuluu sitkeä ennakkoluulo. Vaikka ajatuksella on tapana syyllistää kulttuuriministeriä ja missejä, siltä eivät pääse pakoon edes kauniit miehet. Ainakaan Hollywoodissa.
    Monien koreiden miesnäyttelijöiden suhde omaan ulkonäköönsä vaikuttaa suorastaan jakomieliseltä. Urakehitystä vauhdittanutta hipiää ehostetaan huolella kotioloissa, mutta rääkätään mielenosoituksellisesti valkokankaalla. Kauniin pojan syndroomaa on tapana lääkitä äijäilykuurilla. Tarkastellaanpa sairaskertomuksia.

Potilas: Tom Cruise, 42. Riskibisnes (1983), Top Gun (1986) ja Cocktail (1988) rakensivat pumpuliposki-imagon, jonka rikkominen ei ole kunnolla onnistunut vieläkään. Hartiavoimin yrittämistä on takana jo vuosikymmen. Potilas tärveli kroonisen hammashymynsä torahampailla Interview with a Vampiressa (1994). Magnoliassa (1999) hän koetti hoitaa itseään extreme-sovinismilla. Collateralissa (2004) potilas yritti paeta menneisyyttään naamioitumalla harmaalla hiusvärillä. Ilman uusia jerrymaguireita parantuminen alkaa vihdoin näyttää mahdolliselta.
    Potilas: Brad Pitt, 41. Entinen Levis-mainostähti, joka on jäänyt kauniin luustonsa vangiksi. Yrittänyt pakoa muun muassa nihilismillä (Seitsemän, 1995), sekoilulla (12 Apinaa, 1995), kerjäämällä turpaansa (Fight Club, 1999) ja jättämällä hiuksensa pesemättä (Snatch, 2000). Huomattava edistyminen katkesi, kun potilas retkahti jäljittelemään antiikin patsaita (Troija, 2004).
    Potilas: Ben Affleck, 32. Mies käy läpi syndrooman ensimmäistä vaihetta, jolle on tyypillistä hortoilu naapurin pojan imagosta nautiskelun (Pearl Harbour, 2001) ja tuimien pyssyleikkien houkutuksen (Paycheck, 2003) välillä. Huoli siitä, ottavatko muut vakavasti, ei ole vielä iskenyt täydellä teholla. Eikä hätää, sairaus tulee tuskin pitkittymään. Vaivoja aiheuttava julkisuus kadonnee jo ulkonäön asteittaisen heikkenemisen seurauksena.
    Potilas: Jasper Pääkkönen, 24. Koska ulkonäköjulkisuudella tienaa Suomessa lähinnä ilmaista viinaa, kauniiden näyttelijöiden on aloitettava vakavasti otettavaksi tulemisen vaatima urakka hyvissä ajoin. Pääkkönen tahri idoli-imagonsa onnistuneesti Paha maa -elokuvassa. Viimeistään Aku Louhimiehen elokuvan tv-esityksen jälkeen viimeisetkin teinitytöt ovat unohtaneet, kuinka ihana Jasper oli Salkkareissa.


Jasper Pääkkönen karistaa Paha maa -elokuvassa pois kauniin pojan

Jos metroseksuaalisuuden hyökyaalto ei tulevaisuudessa hukuta koko Yhdysvaltojen länsirannikkoa, kauniit miesnäyttelijät voivat päästä kykyjensä perusteella arvioitavien kerhoon kolmella tavalla: vanhenemalla, rumenemalla tai hankkimalla jalansijaa kameran takaa.
    Potilas Cruisen kauniin pojan syndrooma osoitti ensimmäiset paranemisen merkkinsä, kun näyttelijä tuotti Vaarallisen tehtävän (1996).

Matti Rämö

Paha maa elokuvateattereissa.