Asiapentti: Täältä tullaan, elämä!

T:Teksti:

Pistipä silmääni, mennä viikolla, seuraavanlainen viesti yliopiston ilmoitustaululla: ”Helsinkiin työelämään muuttava tunnollinen opiskelija etsii pikaisesti asuntoa.”
    Nyt oli tosi kyseessä.
    Helsinkiin ei oltu tulossa ”töihin” tai ”niska limassa pätkäduunia raatamaan”. Ei. Tunnollista opiskelijaa ei vetänyt pääkaupunkiin vähempi kuin elämä itse. Vieläpä työ-sellainen.
    Moderni aika on yhtä elämän juhlaa. Kehittyneimmän elämänmuodon – työelämän – lisäksi tunnollinen opiskelija olisi voinut muuttaa Helsinkiin muun muassa sukupuolielämään, kaksoiselämään, luksuselämään, sielunelämään tai koiranelämään.
    Joidenkin mielestä elämä on kivaa, per se, itsessään. Eikä ole. Elämä päättyy kuolemaan ja on siksi ahdistavaa. Tämän tiesi jo Sartre. Toisaalta Sartre, yläluokkainen kommunisti, ei koskaan osallistunut työelämään. Olisi kannattanut. Toisin kuin paljas, kalvas, etuliitteetön elämä, työelämä ei pääty koskaan. Työeliöiden ruikutus kiristyvästä työtahdista ja kesken jääneistä projekteista on tästä selkeä osoitus. Sama pätee tietenkin talouselämään – sehän on elämän taksonomiassa työelämän isoveli.
    Nyt joku inttää, että jos työelämä ei johdakaan kuolemaan, niin työ johtaa. Ja työelämän kukoistaessa kehdataan vieläpä puolikuolla eli sairastutaan uupumukseen. Aivan. Juuri siksi elämänpuun hierarkiassa keinoelämä tulee asettaman heti talouselämän ja työelämän alle. Keinoeliöiden avulla päästäisiin eroon paitsi arvaamattomista työeliöistä, myös hengenvaarallisesta sukupuolielämästä.
    Niille nihilisteille, jotka eivät halua muuttaa Helsinkiin keinoelämään, työelämään ja elinkeinoelämään, voitaisiin lanseerata uusi elämänmuoto, luomuelämä. Yhteiskunnalle – elinkeinoelämälle ja työelämälle – maksettua korvausta vastaan luomuelämän harrastajat saisivat tehdä kuolemaa odotellessaan mitä mieleen juolahtaa: harrastaa sukupuolielämää tai lukea Aku Ankkaa Tämä maksukykyisille extreme-eliöille suunnattu tuote osoittautuisi epäilemättä myyntimenestykseksi ja piristäisi näin entisestään talouselämää.