Asiapentti: Herpetokratiaa

T:Teksti:

Demokratia? EVVK. Demos sulloutuu vaneripömpeleihin ja jakaa pisteitä kraattien tv-esiintymisten mukaan. Seuraavat vuodet eniten pongoja saaneet kraatit pogoilevat lööpeissä, bumbumbumeissa ja tissikisoissa, vaikka paljon mehevämpää myötähäpeää on tarjolla lukuisissa tosi-tv-ohjelmissa. Suomen nykyiselle poliittiselle järjestelmälle on löydettävä (psyko)dynaamisempi vaihtoehto. Mutta mikä? Tutkitaan.
    Kleptokratia. Suuri Johtaja rohmuaa kansalta rahat, jemmaa ne sveitsiläiselle pankkitilille ja luikkii uuden kleptokraatin kaapatessa vallan entisen siirtomaaisännän huomaan. Hyvät puolet: sveitsiläinen pankkijärjestelmä on maailman luotettavin. Kansan rahat ovat turvassa, joskin kansan ulottumattomissa. Huonot puolet: Jaakko Laaksoa lukuunottamatta kukaan suomalaiskleptokraatti ei lähtisi maanpakoon Valko-Venäjälle.
    Gerontokratia. Maan poliittinen johto koostuu happikaapissa säilytettävästä muumiosta. Muumio kärrätään kerran vuodessa parvekkeelle, jossa se heilauttaa viriilisti kättään torilla hurraavalle väkijoukolle. Hyvät puolet: kokeiltu jo Suomessa ja Neuvostoliitossa. Huonot puolet: kokeiltu jo Suomessa ja Neuvostoliitossa.
    Urokefalokratia. Maan hallitusta johtaa kärttyisä mies, jolla on pissiä (urea) paitsi polvessa, myös päässä (kefalos). Hyvät puolet: urokefalokraatin “tottelet tai itket ja tottelet” -linja takaa suomalaisen konsensushengen jatkuvuuden. Huonot puolet: valtansa menettänyt urokefalokraatti on käytettyyn plutoniumiin verrattava ongelmajäte. Happamoitunut exurokefalokraatti kohdistaa alati uudistuvat ureavarantonsa suomalaisen lehdistön, muiden kraattien sekä viattomien ohikulkijoiden niskaan.
    Herpetokratia. Maan poliittisten kulissien takana luikertelee vaihtolämpöinen matelija (herpeton), jolla on pienet aivot, mutta nopeat refleksit. Hyvät puolet: herpetokraatilla on parhaat edellytykset johtaa Suomen puolueettomuus-, työttömyys- ja sosiaalipolitiikkaa. Kandidaatteja luikertelee runsain mitoin uusmediaperttien lasitorneissa ja tosi-tv:n terraarioissa. Huonot puolet: herpetokraatin elävistä jyrsijöistä koostuva ruokavalio voi tuottaa pr-häikkää virallisilla valtiovierailuilla.
    Lienee ilmeistä, että tulevaisuuden poliittinen eläin on lisko. Herpetokraatin talvihorroskaan ei ole ongelma ilmastonmuutoksen jatkuessa nykyisillä raiteillaan. Lisäksi liskot ovat ahnaita ja pitkäikäisiä, joten niillä on erinomaiset mahdollisuudet ansioitua myös klepto-, geronto-, ja urokefalokraatteina. Huomio kaikki Diili -ohjelman osallistujat ja juontaja(t): seuraaviin vaaleihin on enää vuosi!