Alias: Tölkharsis (subst.)

T:Teksti:

Hei!

Vein maitopurkit tiskipöydältä kierrätykseen. Hävettää tunnustaa, etten ollut tehnyt sitä neljään kuukauteen. Purkkeja oli 72. Tullessani kierrätyslaatikolta tunsin itseni sankariksi ja lähdin juhlakaljalle. Miten tätä tunnetta nimitetään?

Katri P.

Hyvä Katri,
    Yksinomaan maitopurkkeihin pätevää sanaa ei nykytermistössä ole. Yleisempi pahvisiin nesteensäilytyslieriöihin ja niiden kierrätyksestä tulevaan hyvään oloon viittaava termi on tölkharsis. Ilmaisu on johdos kreikankielen sanasta katharsis, jolla tarkoitetaan tragedian synnyttämää kliimaksin jälkeistä selkenemistä ja henkistä vapautumista.

Seuraavassa numerossa etsitään sanaa tilanteelle, jossa toinen ruokailijoista jättää ravintolaillallisella ruokansa koskemattomaksi koska se “on pahaa”, jolloin toinenkaan ei kehtaa syödä annostaan loppuun, vaikka pitää sen mausta.