Akkain filmit esille

T:Teksti:

Nainen vai artisokka -elokuvafestivaalin ohjelmistoa selatessa ärsyttää. Filmeissä ei toki ole vikaa, päinvastoin, moni niistä kiinnostaa. Tuntuu kuitenkin hämmentävältä, että edelleen vuonna 2005 on tarpeellista puhua naiselokuvantekijöistä. Tulisiko kenellekään mieleen korostaa samaan tapaan vaikkapa miesohjaajuutta?
    “Mielestäni ei tarvitse harmitella sitä, että juhlitaan akkain tekemiä leffoja. Aina joku syy juhlaan pitää keksiä”, festivaalin koordinaattori Kirsi Raitaranta vastaa.
    Hän toteaa, että elämme tasa-arvoharhassa. Naiset ovat edelleen vähemmistönä levitykseen päässeiden elokuvien ohjaajina. Ja montako naisohjaajaa on ollut Oscar-ehdokkaana?
    Naista vai artisokkaa ei kuitenkaan ole Raitarannan mukaan tarkoitettu poliittiseksi elokuvajuhlaksi.
    “Tarkoituksena on ainoastaan juhlia hyviä, kansainvälisesti palkittuja tai kiitettyjä elokuvia naisnäkökulmalla”, hän sanoo.

Naisnäkökulman lisäksi festivaali haluaa tarjota vaihtoehdon kaupalliselle valtavirtaelokuvalle.
    Ranskalaisen taide-elokuvan ystäviä kiinnostanee Tukholman elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut Lucile Hadzihalilovicin Innocence. Se on saksalaisen Frank Wedekindin romaaniin perustuva mysteerikertomus elämästä tyttöjen sisäoppilaitoksessa.
    Komediaa kaipaava puolestaan suunnistaa katsomaan woodyallenmaista espanjalaiskomediaa, My Mother Likes Women. Daniela Fejermanin ja Inés Parísin elokuvassa tytär yrittää päästä eroon äidin rakastajattaresta viettelemällä tämän.
    Romantiikannälkään festivaali lupaa Parempi kuin Beckham -elokuvan ohjanneen Gurinder Chadhan Bollywoodtyylisen iloittelun Hilpeys ja ennakkoluulo (Bride and Prejudice). Elokuvan nimi on lainattu Jane Austenin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, ja myös tarina jäljittelee austenilaista oikean aviomiehen etsintää. Tietenkin kitch-koreilulla ryyditettynä. Elokuvaevääksi luvataan lipun hintaan intialaisia herkkuja.

Nainen vai artisokka -festivaaleilla nähtävässä Hilpeys ja ennakkoluulo -elokuvassa pääosasan esittää entinen Miss Maailma, Aishwariya Rai.

Elina Kervinen

Nainen vai artisokka 11.-13.2.2005.