Teinimuseo

T:Teksti:

Erään Ruotsin-risteilyn jälkeen Suvi Parrilla ja Leena Kela tunsivat olevansa ikuisesti teinejä. Toisen kaula oli matkan ansiosta näyttävästi fritsuilla.
    Naiset olivat viettäneet illan laivan baarissa juoden olutta kaksin käsin. Seurauksena toinen oli löytynyt nipin napin sakkoiän ohittaneen seuralaisen yöksi.
    “Kaulasta oli ihan pakko ottaa kuva”, taiteilijat muistelevat nauraen.
    Nyt, neljä vuotta myöhemmin, he aikovat ripustaa tuon Fritsu-nimisen otoksen galleria Myymälä2:n seinälle osaksi yhteistä teinielämää taltioivaa Professional teenagers -valokuvanäyttelyä.
    Kuvat kertovat siitä, kuinka keholla viestitään. Yhdessä otoksessa seisoo nuori nainen lyhyessä hameessa, joka jättää pahan mustelman näkyville. Toisessa 13-vuotias tyttö esittelee viilleltyjä käsivarsiaan.
    “Ideana on pohtia teiniyttä kehon ja keholla olevien merkkien kautta”, Parrilla selittää.
    Ammattimainen teiniys on hänen mukaansa sekoilua, holtitonta ajankäyttöä ja jälkeenpäin kaduttavia tekoja. Niistä ei pääse, vaikka ikää karttuisi.
    “Se on sellaista kuin silloin ruotsinlaivalla. Me ollaan itsekin professional teenagereja”, hän sanoo pilke silmäkulmassa. Kuvista huomaa, että sekoilun merkkien annetaan teini-iässä näkyä ja että niillä yritetään tietoisesti tai tiedostamatta viestiä jotakin.
    “Nuorille keho on tila, jota voi hallita ilman vanhempien määräilyä”, Kela täsmentää. Itse hän otti 1990-luvun hitin, tribaalitatuoinnin, 15-vuotiaana.

Turun taideakatemiasta vastikään valmistuneet Kela ja Parrilla kertovat, ettei kuvien ole tarkoitus mullistaa mielikuvia siitä, mitä nuoruus on. Ennemminkin on kyse havainnoinnista ja yrityksestä museoida teiniyteen liittyvä kehokulttuuri.
    Tuoreen viestin keksiminen olisikin vaikeaa, sillä nuoruuden monimutkaisuus on jo useaan kertaan näytetty. Hyvä esimerkki ovat Jouko Lehtolan festivaaliotokset, jotka ovat jääneet monen katsojan mieleen liki teinikuvien lopullisena totuutena.
    Jotain aivan tuoretta Professional teenagers -näyttelyssä kuitenkin nähdään. Valokuvateoksien rinnalle Kela ja Parrilla ovat luoneet bonusraidan. Se on Fuck you asshole -niminen nerokas ääniteos, jossa rap-artisti Pikku G:n fanit latelevat ravintola Nosturin keikkaa odotellessaan nauhalle englanninkielisiä rivouksia.
    Teiniyden 2000-luku tiivistyy osuvasti MTV:tä imitoivaan falsettiääneen: “Hei miten se nyt menikään. ai niin, you fucking cock sucker bitch.”

Elina Kervinen

Professional teenagers, Galleria Myymälä2. 29.1.-11.2. Uudenmaankatu 23 F. Ti-su 12-18.