Pakkaus ei lupaa mitään

T:Teksti:

Juustonaksujen valmistuksessa juusto ei ole raaka-aine vaan pikemmin lisäine. Juusto koostuu pääasiallisesti proteiineista ja rasvasta, juustonaksut taas hiilihydraateista ja rasvasta.
    Suomen liittyminen Euroopan Unioniin pakotti valmistajat muuttamaan monien tuotteiden nimiä, jotta ne eivät antaisi väärää kuvaa tuotteesta. Esimerkiksi Voilevin nimi on nykyisin Kevytlevi, koska Voilevi ei täytä direktiivin määritelmiä voille.

Myös joidenkin tuotteiden koostumusta on muutettu, ettei niiden direktiivien mukainen nimi johtaisi harhaan. Erään suomalaisen lenkkimakkaran lihapitoisuutta oli nostettava, jotta pakkaukseen ei olisi tarvinnut merkitä “leipomovalmiste”.
    Juustonaksut ovat kuitenkin saaneet pitää nimensä. Niiden valmistuksessa juusto astuu mukaan kuvioon aivan viimeisessä vaiheessa ennen pussitusta. Naksujen pinnalle sirotellaan mausteseos, johon on lisätty cheddar-jauhetta.

Monet pelkäävät sokerillisen version kolajuomasta olevan haitaksi hampaille ja valitsevat siksi täysin ravinnottoman kevytversion suosikkijuomastaan. Asia ei ole näin yksinkertainen. Myös light-juomat ovat pidemmän päälle vahingollisia hampaille.
    Virvoitusjuomien tuoteselosteissa ei koskaan mainita niiden happamuutta. Sitä mittaava pH-luku vaihtelee eri juomissa yleensä 2,5:n ja 4:n välillä. Vertailun vuoksi: veden pH on 7, kun promillen vahvuisen suolahapon pH taas 2.
    Hapan juoma laskee suun happamuuden alle 5,5 pH:n. Tällöin hammaskiilteen kalsium ja fosfori alkavat liueta, mikä vahingoittaa hampaita. Monet muutkin ruoat ovat happamia, mutta ne sisältävät yleensä myös kalsiumia, joka vähentää happamuuden haitallista vaikutusta.

Pakastepizzojen kyljessä ei lue kokonaisen pizzan ravintomäärää. Se olisi tarpeen: yhden pizzan 1 050 kaloria vastaa noin puolta päivittäisestä energiantarpeesta.
    Usein pakastepizzoissa käytettävät kasvikset ovat peräisin säilykkeistä. Säilömisen takia hiven- ja kivennäisaineita on vähemmän. Niitä kuitenkin käytetään, koska se on helppoa ja edullista. Jotkut ravintoaineet ovat käsittelylle herkempiä kuin toiset. Tämän takia monista pitkälle jalostetuista tuotteista puuttuu esimerkiksi C-vitamiini.

Marika Tuomisto ja Reetta-Leena Laine