Oppiaiheena elämän paheet

T:Teksti:

Röökaamista, räyhäämistä, ryyppäämistä, mässäilyä ja naimista. Tavallista villimpi viikonloppu?
    Ei suinkaan, vaan Helsingin yliopiston kevään Studia Generalia -sarjan luentojen aiheita. Nautinnollisen elämän valinnat -luentosarja keskittyy elämän paheisiin.
    “Idea sarjaan tuli toimikunnan lääkärijäseneltä professori Tari Haahtelalta”, kertoo luentosarjan järjestävän vapaan sivistystyön toimikunnan pääsihteeri professori Harri Westermarck.
    “Ajatuksena oli luoda katsaus siihen, millaisia valintoja nautintoja etsiessään joutuu tekemään.”
    Kuulostaa pelottavasti terveysvalistukselta.
    “Ei tässä elämäntapaohjausta olla antamassa. Luennoilla on aina kaksi luennoitsijaa. Toinen on lääkäri, ja toinen tarjoaa erilaisen näkökulman aiheeseen.”
    Lähestymistapoja riittää teologiasta kuluttajaekonomiaan.
    Ohjelmassa he rättää huomiota räyhäämiselle omistettu luentokerta ja etenkin fi loso fi an tohtori Bodil Lindforsin pitämä luento Miksi mies lyö vaimoaan? Onko perheväkivallassa kyse nautinnosta?
    “Lähestymistapa on tietysti poleeminen. Mutta kyllä, tarkoitus on kuitenkin pohtia sitä vallan tunteesta saatavaa nautintoa, joka väkivaltaiseen käytökseen usein liittyy”, Westermarck vastaa.

Studia Generalia -järjestelmä kehitettiin opiskelijoiden yleissivistyksen ylläpitämiseksi. Viime vuosina luennot ovat houkutelleet kuitenkin eniten ikäihmisiä. Nyt viimeisen luennon otsikko on Vireänä loppuun saakka. Tällekö yleisölle tämäkin on suunnattu?
    “Eivät opiskelijatkaan pysy nuorina ikuisesti”, Westermarck vastaa.
    “Uskon, että luentosarjalla on annettavaa myös nuorisolle.”

Juha Merimaa

Studia Generalia: Nautinnollisen elämän valinnat Yliopiston suuressa juhlasalissa, Aleksanterinkatu 5, 3.2. alkaen to klo 18.