Opintotuen asumislisä nousee 30 euroa

T:Teksti:

Opintotuen asumislisää korotetaan marraskuusta 2005 alkaen, päätti eduskunta joulukuun alkupuolen budjettikäsittelyssä. Korotus nostaa asumislisän kuukausittaisen vuokrakaton 214 eurosta 252 euroon. Korkein mahdollinen opintotukisumma nousee näin 430 eurosta 460 euroon, josta kuitenkin vähennetään opintorahan vero 26 euroa. Asumislisä ja sen korotus ovat verottomia.
    Näin ollen maksimimäärä, jonka opintotukea voi marraskuusta saada tililleen, on 434 euroa.

Asumislisän korotuksesta hyötyvät ne, joiden kuukausittainen vuokra ylittää 214 euroa. Pääkaupunkiseudulla tämä tarkoittaa opiskelijoiden selvää enemmistöä. Käytännössä vain halvimmissa soluasunnoissa asuvat jäävät korotuksen ulkopuolelle.
    Asumislisää maksetaan enimmillään 80 prosenttia vuokrakustannuksista aina vuokrakattoon asti. Asumislisän maksimimäärä kohoaa 171,55 eurosta 201,60 euroon kuukaudessa.
    Valtion tämän vuoden budjettiin vuokrakaton korotus tekee 4,4 miljoonan euron laskun. Vuodelle 2006 korotuksen kustannuksiksi arvioidaan 20 miljoonaa euroa. Edellisen kerran opintotuen asumislisää korotettiin 12 vuotta sitten.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen toimeentuloasioista vastaava Liisa Selvenius kiittää asumislisän korotusta oikeansuuntaiseksi, mutta valittaa sen riittämättömyyttä.
    ”Korotuksesta huolimatta vuokrakatto ei vastaa Helsingin yksityisten markkinoiden opiskelija- asuntojen vuokratasoa”, hän huomauttaa.
    Korotusta hän pitää kuitenkin hyvänä asiana.
    ”Aiempi maksimisumma opintorahan kanssa oli veroineen 430 euroa kuukaudessa. 30 euroa on lähes 7 prosentin korotus.”
    Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiön talousjohtajan Anne Mantilan mukaan tuen kohoaminen ei vaikuta opiskelija- asuntojen hinnoitteluun. Asumislisän nosto ei ole hänen mukaansa vuokrantarkistusperuste.
    ”Asuntojemme hinnat lasketaan asuntojen kustannusten mukaan”, hän kertoo.

Juha Merimaa