Oireyhtymä: tunnollisuus

T:Teksti:

Taas ne sen tekivät. Ruotsalaiset. Ensin tuli Pilluparvi, railakas nuorten naisten feministiopus.
    Sitten tämä: kolmekymppisten naisten teos siitä, miksi sukupolven koulutetut menestyvät naiset palavat unelmiensa töissä loppuun. Tinni Ernsjöö Rappen Jennie Sjögrenin Liian tunnollinen sai itunsa, kun naiset työskentelivät työelämää seuraavina toimittajina sanomalehti Svenska Dagbladetissa.
    Tiivis kirjanen on näyte ruotsalaisesta naisasiakirjallisuudesta, jossa fiksuus yhdistyy ajoittain hauskuuteen ja ironiaan. Näiden lisäksi raaka-aineina on juhasiltalamaista työelämäkritiikkiä tilastoineen sekä työssä uupuneiden ja siitä selvinneiden naisten haastatteluja.
    Muun hyvän ohessa opas vapauttaa häpeästä jokaisen, joka on joskus sortunut itkemään työpaikan vessassa. Se on kuulemma yleistä.
    Teoksen mukaan 1960- ja 1970- luvuilla syntyneet naiset on kasvatettu tunnollisiksi ja heidät on tuuditettu uskoon, että kaikki on heille mahdollista. Kun tällaisella asenteella varustettu nainen etenee miesten ehdoilla työelämässä, mutta ottaa äitinsä mallin mukaisesti päävastuun kodista ja lapsista, tuloksena on hälyttävän usein uupuminen. Ruotsalaiskirjoittajien mukaan 2000-luvun joustava työelämä, jossa voi aina tehdä jotain paremmin ja enemmän, on kuin bensaa loppuunpalamisen uhkaamalle naiselle.
    Yksi kirjan oivista huomioista on, että naisten paineita lisää se epäsuhta, että vuosikymmeniä kestänyt naisten virta kotoa työelämään ei ole tasapainottunut samassa suhteessa miesten kääntymisellä kotiin ja perheeseen.

Kirja antaa käytännön vinkkejä uupumisen uhkaamille. Parhaimmillaan ohjeet ovat yksinkertaisia ja nasevia: Vaadi miettimisaikaa! Kun joku kysyy, voisitko tehdä tämän, sano: mietin asiaa – odota viisi minuuttia. Välillä opas tosin sortuu siirappisuuteen ja jopa ristiriitaisuuteen. Sen mukaan pitäisi luopua kuun tavoittelusta, mutta toisaalta pitäisi uskoa kykenevänsä mihin vain.
    Kirja neuvoo myös uupuneiden naisten ympäristöä. Useinhan toitotetaan, että nainen ei saisi yrittää liikaa ja että tunnollisen naisen pitää opetella sietämään tiskaamattomia tiskejä. Liian tunnollinen muistuttaa, että myös perheenjäsenet ja työtoverit voivat tietoisesti muuttaa tapojaan. Kaiken kaikkiaan Liian tunnollinen on elämäntaitokirja ihmisille, jotka inhoavat lässyttäviä ja stereotyyppisiä elämäntaitokirjoja.

Heli Suominen

Tinni Ernsjöö Rappe & Jennie Sjögren: Liian tunnollinen. (Diagnos: Duktig) Otava.