Laajakulma: Suomalaisen elokuvakulttuurin väriläiskä

T:Teksti:

Kamras Film Group -elokuvayhtiön nokkamies ja Bio City -elokuvateatterin omistaja Freddy Kamras kuoli 11. joulukuuta 2004. Hän oli kuollessaan 60-vuotias. Freddy seurasi Warner Brosin Helsingin toimistoa pitkään johtanutta isäänsä, Jacob Kamrasia, elokuvabisnekseen yhdessä veljensä Kain kanssa. Uravalinta ei tunnu erikoiselta. Freddyn yksin ja veljineen levittämien elokuvien kavalkadista ei kuitenkaan erikoisuuksia puutu.
    Vuonna 1963 Freddy Kamrasin ensimmäinen maahantuonti, Pukki paratiisissa, pyöri Maximissa 53 viikkoa. Pikkutuhma tanskalaiskomedia keräsi arviolta yli puoli miljoonaa katsojaa. Valtavan suosion ohella elokuva sai myös odottamatonta arvonnousua: 1980-luvulla kulttuuriministerinä toiminut Anna-Liisa Piipari (o.s. Kasurinen, sd.) letkautti tuntevansa elokuvakulttuuria pukin katsomisen verran. Pukin menestys viitoitti tulevaa. Yleisöä houkuteltiin milloin Tuhansien himojen luostarilla tai Tangolla nahkahousuissa, milloin Disneyn Riemukupla-elokuvien eurooppalaisilla kopioilla. Kamras-filmien mainonta etenkin maakunnissa oli räväkkää. “Elokuva, jonka nähdessään Jörn D:kin punastuisi!” Kamrasin lehtimainos kauppasi Teuvo Tulion Sensuelaa vuonna 1973.


Ralf Königin sarjakuvaan perustuva Vapautunut mies oli Bio Cityn avajaisensi-ilta.

Keväällä 1982 Kamras Films Agency Oy:tä haettiin konkurssiin miljoonavelkojen takia. Edellisten kolmentoista vuoden aikana Kamras-filmi oli kasvanut Suomen toiseksi suurimmaksi elokuva-alan yritykseksi. Sen ympäri Suomea levittäytyneissä 37 elokuvateatterissa oli 200 työntekijää.
    Rahapulan, elokuvayleisöä nakertaneen televisiobuumin ja häämöttävän videovallankumouksen läähättäessä niskaan oli pakko uudistua. Kamras-filmi alkoi erikoistua pienen budjetin taide-elokuviin, joilla ei ollut asiaa suurten ketjujen teattereihin. Eksoottisista elokuvamaista poimitut laadukkaat art house -maahantuonnit elvyttivät Freddyn uraa.
    1980-luvun konkurssikurimuksesta jäi Helsingissä jäljelle Siltasaaren rannassa vuosina 1968-2000 toiminut elokuvateatteri. Se sai seuraa vuonna 1994, kun Bio City avattiin Rautatientorin laitaan. Nykyään Kamras-filmi pyörittää myös Yrjönkadun Dianaa. Teatterit keräävät viikossa 2000-4000 katsojaa.
    Freddy Kamrasin perintöä arvioidessa kannattaa avata sanomalehdestä Helsingissä pyörivien elokuvien mainossivu. Kamrasin teatterien ohjelmiston rinnalla multiplexien tarjonta on yhtä eksoottinen kuin hampurilaisketjun ruokalista. Kamras Film Groupista kerrotaan, että yhtiön pyörittäminen jatkuu entiseen tapaan. Se tuntuu parhaalta kruunulta Freddy Kamrasin pitkälle uralle.

Matti Rämö

Bio City, Mikonkatu 19. Ohjelmistossa mm. Napola – Hitlerin eliittikoulu ja Huomaa minut. Diana, Yrjönkatu 8. Ohjelmistossa Tarina itkevästä kamelista.