Keskustassa pulaa opiskelijoiden liikuntatiloista

T:Teksti:

Porthanian remontti on pahentanut opiskelijaliikunnan tilapulaa keskustakampuksella. Rakennuksen kellarikerroksessa järjestettyjä suuria jumppa- ja aerobic-ryhmiä on ollut vaikea sijoittaa muihin tiloihin. Ydinkeskustan liikuntapalveluja on jouduttu jopa karsimaan.
    “Ongelmia oli jo ennen remontin alkua, mutta nyt tilaongelma on akuutti”, sanoo palvelupäällikkö Laura Iivanainen Helsingin yliopiston yliopistoliikunnasta.
    Tilahuolia pahentavat Yliopistoliikunnan lisääntyneet kävijämäärät. Vuonna 2002 liikuntakertoja oli noin 180 000, vuonna 2004 jo 420 000. Palveluita käytetään vilkkaimmin keskustassa, jossa on eniten opiskelijoita ja yliopiston henkilöstöä. Suhteellisesti liikuntatiloja on kuitenkin vähemmän kuin muualla.
    Neuvotteluja lisätiloista hallintorakennuksessa on käyty. Mitään ei kuitenkaan ole päätetty. Uuden rakentamista ei toistaiseksi harkita, sillä vapaita tontteja ei ole.
    “Tämä on kuitenkin tavallaan myönteinen kierre: mitä enemmän palveluja ja tiloja tarjotaan, sitä enemmän opiskelijat liikkuvat. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka pitkälle palveluja ja tiloja tulisi tarjota lisää”, sanoo Helsingin yliopistoliikunnan liikuntapäällikkö Mika Suikki.
    Entä kuka uusien tilojen rakentamisen maksaisi?
    Yliopistoliikunta rahoitetaan Helsingin yliopiston ja yhteistyökorkeakoulujen varoin sekä opiskelijoiden maksamilla liikuntamaksuilla. Suikki toivoo muutosta.
    “Ei opiskelijan hyvinvoinnista huolehtiminen ole yksin yliopiston tehtävä. Ylioppilaskunnallakin tulisi olla roolinsa.”
    Tilasta on pulaa myös yksittäisillä liikuntatunneilla. Jos haluaa mahtua esimerkiksi afrotanssiin tai bailatinoon, pitää paikka varata lähes viikko etukäteen.
    Tunneille ei silti tarvitse yrittää vanhaan tapaan kyynärpäätaktiikalla. Palvelupäällikkö Laura Iivanaisen mukaan kaksi vuotta käytössä ollut verkkopohjainen varausjärjestelmä on toiminut odotusten mukaan. Peruuttamattomista varauksista aiheutuva sakkomaksu takaa, että tunnille tullaan ja ettei vajaatehoinen toiminta nosta opiskelijoiden liikuntamaksuja.
    Kaikki eivät ole tästä huolimatta tyytyväisiä:
    “Paikkaa varatessa täytyy olla nopea, jos meinaa ehtiä. Jos käy monta kertaa viikossa suosituilla tanssitunneilla, täytyy aina olla varailemassa ja mahdollisesti myös perumassa tunteja. Systeemi on hankala käyttää niille, joilla ei aina ole käytössä nettiyhteyttä”, sanoo palveluita monipuolisesti käyttävä opiskelija Heidi Kohtala.
    Yliopistoliikunnasta huomautetaan tähän arvosteluun, että myös puhelinvaraus ja tunnille ilmoittautuminen etukäteen paikan päällä onnistuvat edelleen.

Elina Kervinen