Hyvä nimi tuhlattu

T:Teksti:

Harvoin on rintaa paukuteltu yhtä itsevarmasti kuin viime helmikuisessa tiedotustilaisuudessa, jossa toimittaja Ilkka Kylävaara ilmoitti kirjoittavansa paljastuskirjan 1970-luvun taistolaisista.Hän pyysi kaikkia taistolaisuuden uhriksi itsensä tuntevia lähettämään kertomuksiaan, jotta Kylävaaran yhden miehen totuuskomissio voisi paljastaa pahat teot ja saattaa syylliset häpeään.

Taistolaisuus sai alkunsa 1960- luvun lopussa, kun Suomen kommunistinen puolue hajosi kahteen. Vähemmistöön jääneet taistolaiset uskoivat kommunistiseen maailmanvallankumoukseen ja olisivat olleet halukkaita viemään Suomen neuvostoleiriin. Erityisesti opiskelijat innostuivat hurmahenkisesta liikkeestä.
    Mitä taistolaiset halusivat? Ystävällisen tulkinnan mukaan taistolaiset olivat aikansa globalisaatioaktivisteja, jotka ajoivat hyviä asioita ja vastustivat pahoja.
    Kylävaaran näkemyksen mukaan epädemokraattiset taistolaiset olivat Stalinista seuraavia, hirviömäisen aatteen sinisilmäisiä palvelijoita. Ketään ei tapettu, mutta vain siksi, etteivät taistolaiset päässeet valtaan.

Kylävaaran kirja koostuu tämän saamista yhteydenotoista. Niiden taso on niin kirjava, että Kylävaara lienee julkaissut lähes kaiken saamansa materiaalin. Lisäksi hän on haalinut mukaan jo julkaistuja tekstejä ja mm. 1970-luvun vapputervehdyksiä.
    Nimi “musta kirja” viittaa syytekirjelmään taistolaisille. Teos ratsastaa häpeilemättä Neuvostoliiton rikoksia selvittäneellä, paljon kohutulla Kommunismin mustalla kirjalla. Kylävaara ei kuitenkaan pysty esittämään yhtenäistä syytöstä tai vakuuttavaa todistusaineistoa. Se on sääli, koska yleistajuiselle esitykselle Suomen lähihistorian epäilyttävimmästä ilmiöstä olisi tarvetta.
    Taistolaisuuden mustan kirjan parhaaksi anniksi jää tutkija John Lagerbohmin kirjoittamat 35 rautalangasta väännettyä “tosiasiaa taistolaisuudesta”. Lagerbohmin mukaan taistolaisuus oli älyllisesti epärehellinen liike, koska se vastusti sortoa mutta ei Neuvostoliiton harjoittamaa sortoa.
    Ehkä Jukka Relanderin vuosia odotettu ja edelleen kesken oleva väitöskirja taistolaisuuden psykohistoriasta selittää, miksi näin oli.

Esa Mäkinen

Ilkka Kylävaara (toim.): Taistolaisuuden musta kirja. Muistoja. Tammi.