Elämäntapana baarivisat

T:Teksti:

“Kehen kuuluisaan suomalaiseen liittyvät kirjaimet J.K.S.?”
    “Hei, tän mä tiedän, se on presidentti Ståhlberg.”
    “Ei muuten ole…se on Johan Kristian Sibelius.”
    Ranskalaisen filologian opiskelija Otto Immonen ystävineen punnitsee tietämystään pizzeria-baari Bud’sissa. Savuisessa pizzeriassa on useita muitakin vakiovisailijoita tavoittelemassa palkintona olevia oluita ja pitsoja. Immoselle tosin tärkeämpiä syitä osallistua visaan ovat ajanvietto samanhenkisten kaverien kanssa ja kilpailuvietin tyydyttäminen.
    “Jos visa menee oikein pahasti pieleen, sitä tulee kyllä manattua. Ja toisaalta menestyksen vastineeksi saatu tuoppi maistuu aina paremmalta kuin itse ostettu.”


Otto Immonen ja Kari Kaukonen pohtivat White Ladyn visan kysymyksiä.

Visailuhullussa Suomessa baareissa järjestetyillä tietokilpailuilla on pitkät perinteet. Vakioaiheiksi visailuissa ovat muodostuneet urheilu, musiikki sekä yleistieto. Immonen kuuluu baarivisailijoiden nuoreen polveen: hän osallistui ensimmäisen kerran viime syksynä.
    Nykyään hänen viikkoonsa kuuluu parhaimmillaan viisi visaa. Suurin osa baarivisoista pidetään Kalliossa. Tiistaisin ja torstaisin kilpaillaan Porvoonkadulla Weeruskassa. Sunnuntain kohokohta taas on Pikku-Huopalahden White Ladyn visailu. Immosen mielestä paras on kuitenkin keskiviikkoisin pidettävä Bud’sin visailu.
    “Bud’sissa menestyksen ja tappion tunteet pääsevät parhaiten esiin. Kysymykset ovat joukkueelleni juuri sopivan tasoisia.”
    Immosen mukaan baarivisoissa menestymisessä auttaa ennen kaikkea iän mukanaan tuoma elämänkokemus. Sen sijaan yliopisto-opinnoistaan hän ei katso olleen suurta hyötyä.
    Parhaiden visojen kysymykset ovat monipuolisia, mutta toisinaan sorrutaan kompakysymyksiin tai muihin latteuksiin. Humalaisin osa yleisöstä antaa tarvittaessa kovaakin palautetta, mutta visailuisännän sana on laki.
    Musiikkiaiheisissa visoissa on usein myös tehtävänä tunnistaa artisti musiikkinäytteen perusteella. Tänään Bud’sin kysymykset ovat enimmäkseen uusimmasta muotipopista, mikä harmittaa musiikkia harrastavaa Immosta.
    “Kysymykset saisivat olla laajemmalta aikaskaalalta.”
    Vastaukset ovat kuitenkin hyvin hallussa, ja palkinnoksi Immosen joukkue pääsee kohottamaan isot huurteiset. Oluiden jälkeen ilta jatkuu Vaasankadulla ravintola Kustaa Vaasassa. Siellä alkaa musiikkivisa.

Ville Hietanen


Pizzeria Bud’s, Helsinginkatu 11, tietovisa ke klo 19.30. Ravintola White Lady, Mannerheimintie 93, tietovisa su klo 19. Ravintola Kustaa Vaasa, Vaasankatu 10, musavisa ke klo 19. Ravintola Weeruska, Porvoonkatu, tietovisa ti klo 19,musavisa to klo 19.