Valtsikalaiset välttelevät vastuuta

T:Teksti:

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestön Kannunvalajien vaalikokous marraskuun 29. päivän iltana päättyi nolosti, kun puheenjohtajakisaan ei ilmoittautunut yhtään ehdokasta. Tilanteen paljastuttua järjestön puheenjohtaja Anna Ollila keskeytti kokouksen, jota päätettiin jatkaa keskiviikkona 8.12.
    Tunnelma kokouksessa oli apaattinen. Metsätalon luentosaliin oli eksynyt vain viitisenkymmentä opiskelijaa. Joidenkin läsnäolijoiden mukaan paikalla ei ollut ensimmäistäkään fuksia.
    Tilanteen tekee erikoiseksi se, että kyseessä on järjestöhirmujen paratiisina tunnettu broilerikasvattamo Kannunvalajat. Muilla tiedekuntajärjestöillä ei ole ollut vastaavia ongelmia.
    Ollila epäilee puheenjohtajan työn haastavuuden karkottaneen hakijat. Hän myöntää omien opintojensa jääneen puheenjohtajavuoden aikana vähiin.
    “Monella on varmaan käsitys, että puheenjohtajan työ on kamalaa raatamista, josta ei edes saa korvausta. Työ on kuitenkin myös hauskaa ja palkitsevaa. Itselleni puheenjohtajavuosi on ollut elämäni parhaita.”
    Yksi syy puheenjohtajakandidaattien haluttomuuteen on opintotuen tarkka seuranta, Ollila epäilee. Jos opintoja ei ropise tasaisesti, menee tuki äkkiä katkolle.
    “Tästä näkökulmasta tiedekunnan järjestötyöstä antamat enintään viisi opintoviikkoa ovat kyllä aika niukkoja”, Ollila toteaa.

Kannunvalajien vaalikokouksissa jo kahdeksan vuotta käynyt valtio-opin jatkoopiskelija Arto Aniluoto ei muista toista yhtä apaattista kokousta.
    “Aina ennen on saatu hallitus kasaan, vaikka sitten runnomalla”, hän kertoo.
    Hän on myös vakuuttunut uuden puheenjohtajan löytyvän uusintakokouksessa 8.12. Aniluoto haluaa korostaa, ettei aktiivisuuden puutteesta voi syyttää edellisvuoden hallitusta.
    “Menneen kokemuksen perusteella hallituksen aktiivisuudella ei ole yhteyttä halukkaiden määrään.”
    Jotain syytä vaalikokouksen vaisuuteen voi silti löytyä järjestön tiedotuksesta. Kannun omilla kotisivuilla kokouksen ajankohdaksi ilmoitettiin 29. joulukuuta.

Juha Merimaa

Keskiviikon 8.12. kokouksen tulokset voi tarkastaa Kannunvalajien verkkosivuilta www.valt.helsinki.fi/opisk/kannu/