Tom Cruise soittaa

T:Teksti:

Pikahaut ja tärkeät ihmiset
Tyttöystävä tai poikaystävä löytyy nopeasti pikahaulla tai aakkosten alkupäästä keksityllä väännöksellä: Aaaaaa. Aah!Sini.

Eläinihmiset
Lemmikkieläintyypit saavat usein kännykkänimen eläimensä perusteella, esimerkiksi: Ropsun Mirja ja Venlan Moonika. Hevosmaailmassa suositaan ytimekkyyttä, pelkkä eläin riittää. Kun puhelimen muistissa lukee vain Pavarotti, varana on tosin, että hevosen omistajan nimi unohtuu.

Funktionaaliset
Jotkut nimet juontavat juurensa esimerkiksi asiakkuudesta. Kierrätäjorma osti vanhan jääkaapin ja saattaa ostaa muutakin kamaa.

Biletyskaverit
Jos bailaus on ihmissuhteen kantava teema, kaverit tallentu- vat juhlahumua henkivillä lempinimillä: Hevivaari, Il Terribile, Känniroope tai Lempihomppeli.

Hoidot
Yhden illan suhteet eivät ehkä ilahtuisi kuullessaan, millä nimellä he esiintyvät sim-kortilla, vaikka imartelevia muotojakin on: Prinssi 1 ja Prinssi 2. Muinaisille heiloille on joskus pakko keksiä lempinimi, kun todellinen nimi on unohtunut: Aina saa tai Joo.

Jonkunjoku
Tämä on tyypillisin tapa luokitella ihmisiä kännykkään: Bellonmaija, Elisanisä, Petri Meeritin, Vesarobininisä. Kaverin tyttöystävä voi olla myös muodossa Hannun 112.

Kosmopoliitit
Nimen perässä ilmaistava maatunnus tulee ansaita asumalla ulkomailla, esimerkiksi Riikka Englanti tai Merkku Barca.

Viiteryhmät
Työpaikat, harrastukset sekä muut viiteryhmät näkyvät omana genrenään: Jivetyttö, Jonna puvustaa, Maria kämppis, Mirkadigi, Postituomo, sekä Saara Naapuri.

Mielleyhtymät
Joku saa nimensä elokuvatähden, joku elokuvahirviön mukaan: Bigfoot, Blondi-Noora, Nestori Miikkulainen ja Tom Cruise. Joskus nimet alkavat elää omaa elämäänsä: Hapenvalmistus, Hedan vehje, Ikuturso, Lihajalostamo, Spedevässykkä, Sämpylä, Turvepää.

Salanimet
Piilottelun syyt vaihtelevat, mutta muoto on klassinen eli yleensä pelkkiä alkukirjaimia. H, KR.

Inhokit
Älä vastaa. Kuka, Kukakohan, Väärä numero ja Ääliö pääsevät kännyköihin, kun tarpeeksi ärsyttää. Tästä ryhmästä löytyvät myös puolitutut, jotka soittavat pelkästään verkostomarkkinoidakseen pesuaineita tai muovikippoja. Erikoisuutena erottuvat ETSOITA!-etuliitteiset numerot. Kielto ehkäisee alkoholin inspiroimia, jälkeenpäin katumusta herättäviä yhteydenottoja.

Heta Tarkkala ja Kaisa-Elina Rinkinen