Raamatun sivuhenkilöt esittäytyvät

T:Teksti:

Tyttäret juottavat isänsä humalaan raiskatakseen hänet. Leski ja palvelijatar ujuttautuvat vihollisleiriin, leikkaavat sotapäällikön pään irti miekalla ja salakuljettavat sen pois ruokasäkissä. Tämä ei kuulosta siltä Raamatulta, jonka useimmat muistavat rippikoulusta.
    Raamatun vahvat naiset on matka Vanhan ja Uuden testamentin naisten maailmaan. Teoksen kirjoittaja, saksalainen Dorothee Sölle (1929-2003) tunnetaan sekä teologina, kirjailijana että feministinä. Söllen feministinen teologia tarkoittaa Raamatun tarkastelemista naisten kautta. Sölle arvostelee mieskeskeistä raamatuntulkinnan perinnettä nostamalla sivuosissa esiintyvät naiset parrasvaloihin.
    Söllelle Raamattu on pohjimmiltaan tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden kirja, jossa on muitakin naistarinoita kuin naisen luominen kylkiluusta tai neitseellinen synnyttäminen. Erityisesti Vanhan testamentin tarinat ovat vauhdikkaita. On portto, joka auttaa israelilaiset vakoojat pakoon punaisen köyden avulla, ja sotapäällikkö, joka johdattaa kansansa taisteluun hirmuhallitsijaa vastaan.

Sölle innostaa tutustumaan Raamatun tarinoihin ja avaa tuttuihinkin kertomuksiin uusia näkökulmia. Hän kirjoittaa omaelämänkerrallisella ja henkilökohtaisella otteella ja kuvailee Raamatun naisia kuin lapsuudenystäviään, joiden seurassa on kasvanut koko elämänsä ajan. Sölle olettaa Rebekan, Esterin ja muiden ystäviensä kuuluvan myös lukijan tuttavapiiriin. Jos näiden naisten tarinoita ei tunne entuudestaan, alkaa tehdä mieli tarttua siihen rippikoulusta saatuun Raamattuun.
    Sölle väittää, että nainen ei ole Raamatussa alistetussa asemassa. Kuitenkin lähes puolet Söllen esittelemistä naistarinoista käsittelee raskautta ja äitiyttä. Raamatun naisen ensisijaisena tehtävänä näyttää olevan synnyttää poikalapsia. Vähemmistössä ovat itsenäisessä asemassa olevat naiset, jotka eivät määrity miehen kautta. Raamattu on miesten tarina, jossa naisilla on joitakin vahvoja sivuosia.
    Raamatun vahvat naiset on kirja, jota on mukavaa hypistellä. Kustannusyhtiö Nemo jatkaa siinä linjaansa, jossa otetaan kirjojen esineellisyys vakavasti. Kirjan kiiltävillä sivuilla esitellään länsimaista kuvataidetta keskiaikaisista reliefeistä Marc Chagalliin.
    Teos on ensimmäinen osa Nemon ja Naisten kulttuuriyhdistyksen yhdessä julkaisemaa Kokonaiskuva-sarjaa. Siinä on tarkoitus julkaista vuosittain teos, joka käsittelee naisten asemaa, kokemuksia ja kulttuuria. Ensimmäinen osa saa odottamaan kiinnostuneena, mitä sarjassa ilmestyy seuraaville joulumarkkinoille.

Malin Grahn

Dorothee Sölle: Raamatun vahvat naiset. Suom. Laura Werner. Nemo.