Listat kuuluisuuksien pelikenttä

T:Teksti:

Ylioppilaslehden Nuoret naiset -kysely keräsi myös kriittistä palautetta. “Kyselyt ja rankingit ovat tämän ajan ilmiöitä. Yksilösankareita etsitään entistäkin innokkaammin”, kommentoi professori Jukka Kekkonen.
    Teatteriohjaaja Pauliina Hulkko on kriittisempi. “En ymmärrä laadullisia asioita haltuun ottavien listojen mieltä. Listat ovat osa lisääntyvää, tyhmistävää tiedonvälityskulttuuria, joka ottaa esikuvansa muualta kuin merkitysten monien ulottuvuuksien avaamiseen pyrkivän journalismin soisi.”

On totta, että listaukset korostavat ajattelua, jonka mukaan tunnettuus on merkittävyyttä. Listoille valikoituvat ne henkilöt, jotka ovat jo ennestään kuuluisia.
    Aikalaisten on mahdotonta sanoa, kuka nyt elävistä henkilöistä vaikuttaa eniten tulevaisuudessa. Sama pätee historiaan: on makuasia, kenet nimetään merkittävimmäksi viime vuosisadalla eläneistä. Jos jonkun mielestä moderni runous on tärkeämpää kuin sotilasjohtajuus, hän voi pitää Eeva-Liisa Manneria merkittävämpänä kuin C.G.E. Mannerheimiä.
    Toinen ongelma on, keneltä kysytään. Santeri Alkio ja Lars Levi Laestadius voisivat nousta pohjalaisten kepulaisten listalle. Punavihreät valtiotieteilijät vastaisivat todennäköisesti jotain muuta.
    Jos kysytään koko kansalta, tulos on helposti arvattava, koska se kuvastaa pienimpiä yhteisiä nimittäjiä. Jos valitaan raati tekemään arvio, sen kokoaja pystyy suuresti vaikuttamaan lopputulokseen.

Listat ovat osa ajan henkeä ja ne kiinnostavat monia. Pitää kuitenkin muistaa, että ne eivät ole pyhiä totuuksia vaan yksi tapa tehdä lehtijuttu. Ensin valitaan aihe ja näkökulma, sitten hankitaan tietoja ja lopuksi julkaistaan ne. Tuloksia olennaisempaa on se, mitä tiedotusväline haluaa listauksella nostaa esiin.
    Yleisradion motiivi tehdä Suuret suomalaiset -kysely on muistella kansakunnan merkkihenkilöitä. Helsingin Sanomien älykkölistausten taustalla on ajatus, että älymystö ei ole niin paljon esillä kuin pitäisi. City-lehti nostaa esiin sitä, mikä on pinnalla ja pop.
    Samanlaista tietojen hankkimista ja haastateltavien valikoimista toimituksissa tehdään jatkuvasti. Listat vain tuovat tämän prosessin esiin.

Esa Mäkinen