4. Paola Suhonen: Printtikuoseilla huipulle

T:Teksti:

Paola Suhonen pyrki Taideteolliseen korkeakouluun kolme kertaa, ennen kuin pääsi sisään. Senkään jälkeen ei ollut helppoa: Suhosen suunnittelemat vaatteet eivät aluksi kelvanneet yhdenkään kaupan valikoimiin.
    Nuoret ottivat kuitenkin Suhosen kekseliäät kuosit omikseen. Nyt hän on useita ihmisiä elättävän Ivana Helsinki -vaateyrityksen omistaja ja pääsuunnittelija.
    ”Vaatteita jouduttiin aluksi kauppaamaan kavereille pilkkahinnalla. Nyt nuo ihmiset ylpeilevät omistamillaan keräilyharvinaisuuksilla”, suunnittelija naurahtaa.
    Ylioppilaslheden kyselyyn vastanneet kehuivat Suhosta vaikutusvaltaiseksi suomalaisen muodin luojaksi ja ajan henkeä ymmärtäväksi muotoilijaksi. Tapio Wirkkalan ja Kaj Franckin aikana edellisen kerran kukoistanut suomalaissuunnittelu on hänen ansiostaan herännyt henkiin.
    Suunnittelija kursailee hetken ennen kuin myöntää vaikutusvaltansa. Useiden alan tapahtumia ja tulevaisuutta pohtivien neuvottelukuntien kautta hänellä on sanansa sanottavana siihen, kuinka suomalaista muotoilua edistetään maailmalla.
    ”Nykyään puhutaan visuaalisen laadun lisäksi niin sanotusta mentaalilaadusta. Ihmisiä kiinnostaa, missä ja miten tuote on valmistettu. Käsite on helppo liittää suomalaiseen rehellisyyteen, hyvinvointiin ja sisukkuuteen”, hän toteaa. Suhonen korostaa, että omassa tuotannossa pieni volyymi ja aikuisin osaavin käsin tehty työ ovat lähtökohtia.

Ivana Helsingin emäntää pidetään myös esimerkkinä tuleville yrittäjille.
    ”Valtiovallan taholta viestitään, että yrittäjyyttä tulisi tukea, mutta ilman esikuvia ihmiset eivät uskalla”, hän sanoo. Suunnittelijan mukaan moni nuori yrittäjä joutuu tekemään töitä kellon ympäri, koska uuden työntekijän palkkaaminen on niin kallista.
    ”Valtion pitäisi tulla vastaan työnantajakuluissa. Suomessa myös pelätään epäonnistumista. Ajatellaan, ettei elämää ole konkurssin jälkeen. Rohkaisua kaivattaisiin lisää.”

Elina Kervinen
kuva Katja Tähjä