10. Elina Moisio: Opiskelijasarjasta mestaruusliigaan

T:Teksti:

Yllättävin nimi Nuoret naiset -kyselyn kärkikymmenikössä on Elina Moisio. Entinen opiskelijapoliitikko on toiminut sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen että Suomen Ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Hän on myös Suomen valtiotieteilijöiden liiton varapuheenjohtaja.
    Mutta silti. Miten ihmeessä alle vuosi sitten vihreisiin liittynyt poliitikon alku, jonka näytöt ovat 2 520 ääntä eurovaaleissa ja paikka Helsingin tuoreessa kaupunginvaltuustossa voi jättää taakseen kansanedustajia ja kaikkien tuntemia julkimoita?
    Moision menestykselle on vastausten perusteella kaksi selitystä. Ensinnäkin hänen koetaan tehneen hyvää työtä. Opiskelijapolitiikasta hänet muistetaan pohtivana johtajana ja hyvänä argumentoijana, joka ei epäröinyt tarttua toimeen.
    Monen mieleen on jäänyt Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran viime vuonna ilmestynyt Parasta ennen 01 01 2015 raportti, jonka tekijöihin Moisio kuului. Siinä hän kuulutti eläke- ja työmarkkinajärjestelmien uusimista. Tuore kaupunginvaltuutettu pitää järjestelmän uusimista yhä tärkeänä.
    “Nykyiset sopimukset on suunniteltu ihmisille, joilla on vakituinen työ ja vuosikymmenien työsuhde. Minun sukupolvelleni tämä ei ole todellisuutta”, hän sanoo.
    Menneet näytöt ovat luoneet Moisiolle myös odotuksia. “Moisio on politiikan tulevaisuuden kykyjä, jos jatkaa sillä tiellä”, eräs vastaaja ennusti.
    Moisio itse ei ota vielä paineita.
    “Olen vasta aloittelemassa politiikassa. En vielä osaa sanoa, onko tämä se ura, jota haluan jatkaa lopun ikääni.”

Juha Merimaa
Kuva Veikko Somerpuro