Suominen: Joka toista haukkuu

T:Teksti:

Ranskassa George W. Bushin voitosta osataan ottaa kaikki irti.
    Keskustavasemmistolaisen Le Monde -sanomalehden toimittaja Eric Le Boucher kirjoitti 7. marraskuuta, että uuskonservatiivien voitto pakottaa tajuamaan eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten maailmankäsitysten erot. Boucherin mukaan Yhdysvalloissa toimitaan yksipuolisesti sekä luotetaan voimankäyttöön, uskontoon ja moraaliin. Euroopassa taas toimitaan monenkeskisesti sekä luotetaan keskusteluun, maallisuuteen ja sosiaalisiin arvoihin.
    Kyllä me eurooppalaiset olemme mukavia ja hyviä ihmisiä. Jaottelussa vaivaa vain se, että että se on keinotekoinen ja palvelee lähinnä eurooppalaisten samppanjasosialistien ylemmyydentuntoa.
    Jaottelun mukaan lukuisat Puolassa ja Portugalissa aborttikiellon säilyttämistä kannattavat katolilaiset eivät taidakaan olla eurooppalaisia.
    Koko Ranskakin täytyisi heivata ulos Euroopasta: niin yksipuolista esimerkiksi maan ydinkoepolitiikka on ollut. Maallisilla arvoilla perusteltua huivilakia säätäessään Ranska ei juuri kuunnellut nuorten musliminaisten keskustelua siitä, kuinka kielto voi provosoida islamismiin.

Kaikki ranskalaiset eivät ole yhtä omahyväisiä kuin Boucher, mutta valitettavan yleistä jenkkien parjaaminen ja eurooppalaisuuden hymistely Euroopassa on.
    Kun maailma jaetaan mustavalkoisesti fiksuun keskustelu-Eurooppaan ja pöljään sota-Amerikkaan, unohdetaan mantereiden sisäiset erot: fiksuja ja pöljiä riittää molemmilla puolilla.
    Moraalisten ja uskonnollisten arvojen näkökulmasta helsinkiläisten ja san franciscolaisten näkökulmat homoliitoista saattavat olla lähempänä toisiaan kuin teksaslaisten ja kalifornialaisten. Teksaslaiset uskovaiset voivat löytää helpommin ymmärtäjiä Krakovasta kuin San Franciscosta.
    Bushin voitto oli valitettava häviö Yhdysvaltain seksuaalivähemmistöille, kehitysmaille sekä Euroopan ja Yhdysvaltain suhteille. Vaalitulosta ei silti kannata pitää koko totuutena yhdysvaltalaisesta kansanluonteesta. 48 prosenttia äänestäjistä vastusti Bushia.
    Arvatkaa muuten, mikä oli Le Monden Boucherin neuvo tilanteeseen, jossa amerikkalaiset hänen mukaansa pitävät eurooppalaisia heittopusseina? Boucherin mukaan Euroopan pitää kiihdyttää talouskasvuaan ja perustaa omat puolustusvoimat.
    Ehdotusta arvioidessa kannattaa muistaa, että ilmailu- ja aseteollisuus työllistää 100 000 ranskalaista. Alalla ilahduttaisiin varmasti, jos Eurooppaan syntyisi uusi armeija ranskalaisia lentokoneita ostamaan.

Heli Suominen