Kervinen ja Suominen: Pikakelaus

T:Teksti:

Krista Ahopalo: Survival Kit:
Keittokirja mamman pojille

WSOY

kirja

Eikö nuorten urosten pakastepitsagourmet ole jo kulunut vitsi? Tässä kirjassa nauretaan edelleen sille, ettei Kalleville osaa keittää perunoita. Ahopalon maailman jätkät eivät edelleenkään syö rehuja; ohjeiden avulla oppii kokkaamaan pelkkää pihviä ja mureketta. Onneksi reseptit ovat sentään kunnon perusruokaa ja selkokielisiä. Väliin ripotellut rokkareiden ja katujätkien ruokakertomukset ovat kirjan ainoa todellinen mauste. (EK)

Merete Mazzarella: Marraskuu
Tammi

kirja

Löyhästi yhteen punotut tarinat kertovat jatkuvasta koleudesta, tyhjyydestä ja tarkoituksettomuudesta. Mazzarellan kertomuksissa kuvataan todellisen tuntuinen ja pelottava tulevaisuus, jossa ihmisestä on tullut entistä yksinäisempi. Vanhenemisesta kertova kirja ei ole vain vanhusten juttu. (EK)

Claude Lévi-Strauss: Rotu, historia ja kulttuuri
Gaudeamus

kirja

Kolmen helppolukuisen, syvällisen ja tyylikkään esseen lukemista voi suositella etenkin Tatu Vanhaselle. Humaani Rotu ja kulttuuri -kirjoitus avaa silmät kehitys- käsitteen suhteellisuudelle. Länsimaissa se tarkoittaa koneiden keksimistä, mutta yhtä mahdollista on nähdä kehityksenä uskonnon ja muun yhteiskunnan nivominen tiiviisti yhteen arabiperinteen mukaisesti tai esimerkiksi joogan tuottanut itämäinen taito tuntea ihmisruumis. (HS)

Arthur Rimbaud: Kirjeitä Afrikasta
Sammakko

kirja

Ensin toiveikasta vimmaa ja sitten katkeraa vimmaa. Kirjeitä Afrikasta kattaa nimestään huolimatta runoilijan koko elämänkaaren Pohjois-Ranskan teinivuosista ja runoilijaunelmista 1870-luvulla aina sairaan miehen surulliseen paluuseen Afrikasta pari vuosikymmentä myöhemmin. Väliin mahtuu epämääräisiä bisneksiä Afrikassa, väkivaltainen romanssi runoilija Paul Verlainen kanssa ja paljon huutomerkkejä. (HS)

Elina Kervinen ja Heli Suominen