Bikinijuontaja puhuu aina mukavia

T:Teksti:

Pikkuisen kellaristudion takaseinä on vuorattu vihreällä huovalla. Sen edessä seisoo bikinit yllään 19-vuotias Susanna Nurmi.
    Hän on chat-juontaja. Sunnuntaiöisin hän väistelee katsojien tekstiviesteillä viskomia virtuaalipalloja. Pallot ja itsensä hän näkee kameran vieressä olevasta televisiosta. Vihreää huopaa ei ruudussa näy. Sen tilalle on loihdittu trooppinen taustakuva.
    Lasin takana Susannan juontajatoveri Pinja valvoo ruudun alalaidan liikkuvaa tekstiviestiliikennettä. Vuoroa vaihdetaan vartin välein.Tyttöjen lisäksi öisessä studiossa ei ole muita.
    “Kahdestaan täällä on tosi rentoa. Ei sitä oikeastaan edes tajua, että tuolla kameran takana on joitain kymmeniä tuhansia katsojia,” Pinja selittää.

Öiset chat-lähetykset
kestävät usein kuusikin tuntia. Puhuttavaa täytyy riittää joka hetkelle. Tukena ovat käsikirjoitukset, jotka hyväksytetään pomoilla ennen lähetystä.
    “Me ei saada puhua liian vaikeista tai vakavista aiheista, kuten uskonnosta tai politiikasta”, Susanna kertoo.
    “Ei meillä ole pätevyyttä sellaisiin keskusteluihin.”
    Tärkeä aiheiden lähde ovat myös heidän kanssaan keskustelevat chattailijat. Tiiviisti tekstaavia vakkareita Pinja ja Susanna vakuuttavat pitävänsä suorastaan kavereina.
    Vakkarina olo ei kuitenkaan ole halpaa. Viestit ja pallot maksavat euron kappale. Tekstaajilta tulevilla tuloilla katetaan lähetyskulut ja juontajien palkat.
    Lokakuussa kuluttajavirasto ilmoitti paheksuntansa chat-pelien toiminnasta. Niiden asiakkaisiin epäiltiin kuuluvan runsaasti alaikäisiä, jotka eivät ymmärrä viestien hintaa. Tähän keskusteluun Susannaa ja Pinjaa on kielletty ottamasta kantaa.

Susanna on yksi pisimpään mukana olleista juontajista. Työsopimukset solmitaan neljäksi kuukaudeksi kerrallaan. Harva pysyy kauaa työssä, joka kaipaa alati uusia kasvoja.
    “Sopimus on katkolla tammikuussa. Haluaisin kyllä jatkaa”, Susanna kertoo.
    Pinjalla suunta on toinen. Puoli vuotta valvomista saa riittää. “Ei tätä työtä voi tehdä koko ikäänsä”, hän toteaa.
    Chat-juontajat ovat tuntityöläisiä ja molemmat tytöt tekevät myös muita töitä. Tarkkoja palkkasummia he eivät kuitenkaan kerro.
    “Teen tätä koska tämä on hauskaa, en rahan takia”, Susanna tiivistää.
    Esiintyminen kameran edessä kiinnostaa molempia. Pinjan haaveammatti olisi uutistenlukija, Susannan näyttelijä.
    Kumpikaan ei usko chatin juontamisesta olevan hyötyä tulevaisuuden haaveiden toteuttamisessa. Pinja ei edes halua esiintyä julkisuudessa koko nimellään.
    “Ollaan me tietysti opittu tekniikasta yhtä sun toista, eikä kameraa enää jännitä. Mutta tuskin tämä mitään ovia avaa”, Susanna pohtii.

Juha Merimaa
kuva Katja Tähjä