Ammatti: paratiisireportteri

T:Teksti:

Antti Helin on juuri saapunut Keniasta. Mies väittää kolmen viikon matkansa olleen myös lomamatka, mutta puhe haiskahtaa pahasti työnarkomanialta: matkalta syntyi kuusi eri lehtijuttua.
    28-vuotias Helin on Suomen harvoja kokopäivätoimisia matkailutoimittajia. Matkailulehti Mondon osa-aikainen toimitussihteeri tehtailee juttuja paitsi Mondoon, myös muihin lehtiin.
    Ammattinimike kuulostaa loistokkaalta, mutta Suomessa matkailutoimittaja tienaa elantonsa pieninä palasina maailmalta. Ja nukkuu kotimaassa käydessään vanhempien tai kavereiden luona. Entinen sosiologian opiskelija luopui alkuvuodesta omasta asunnostaan Helsingissä.
    Matkailutoimittajana ei kuulemma pääse pröystäilemään rahoilla, mutta elinkulutkin ovat Helinin suosimissa maissa toista luokkaa kuin Suomessa. Esimerkiksi Kenian 5-10 dollarin hotellihuonehinnalla kuukausivuokraksi kertyy vain 150- 300 euroa.
    Viime kesän Helin asui Prahassa ja kirjoitti juuri ilmestynyttä Mondon Praha-opasta. Hauskassa kirjassa on osoite-, hinta- ja aukiolotietojen lisäksi tietoiskuja, joista selviää muun muassa, miksi “Hän hyppäsi ulos” on Tsekeissä yleinen sukunimi.

Matkoillaan Helin on nukkunut monta yötä paitsi työnantajansa, myös kohdemaiden turistiviranomaisten rahoilla. Mondon mukaan lehti maksaa juttumatkoistaan itse noin puolet. Maksajasta riippuen hotellit vaihtuvat viiden taalan majapaikoista viiden tähden hotelleihin. Helin ei näe maksetuissa matkoissa mitään pahaa.
    “Suomen kokoisessa maassa ne ovat ainoa tapa tehdä kunnianhimoista matkailujournalismia. Jos lehdet joutuisivat maksamaan aina myös matkakulut, niillä ei olisi enää varaa maksaa juttupalkkioita. Se näkyisi kirjoitusten tasossa”, Helin sanoo. Helin kertoo, että hän ei koe velvollisuutta kertoa maksettujen matkojen kohdepaikoista vain myönteisiä asioita.
    “Voi tietenkin olla, että toista kutsua ei tule, jos matkasta ei kirjoita mitään. Kerran olen senkin tehnyt, kun kohteesta ei ollut mitään kerrottavaa.”
    Tänä vuonna Helin on ollut reissussa kuusi ja puoli kuukautta. Kenian ja Prahan lisäksi listalta löytyvät Praha, Kambodzha, Thaimaa, Lontoo, Burma, Malesia, Reykjavik ja Pietari. Missä välissä Helin tekee toimitussihteerin töitä tai tapaa ystäviään?
    “Nettiin pääsee jopa Burmassa, eli editoin juttuja matkan päältä. Suomessa ollessani teen vain töitä. Vaikka työskentelenkin parhaiden kaverieni kanssa, paljon ystäviä jää näkemättä. Se on tylsää.”
    Toisaalta alituinen reissaaminen tuo hohtoa oleskeluun kotimaassa. Helinin mukaan Helsinkikin alkaa näyttää eksoottiselta.

Päivi Ala-Risku