Äärijärjestöt haltuun

T:Teksti:

Pasi Päivisen tuore kirja, Israelin ja Palestiinan konflikti, vuodesta 1948 nykypäivään, on tiivis teos, johon perehtymällä pääsee jyvälle siitä, minkälaisia osia palapeliin kuuluu.
    Päivinen on terrorismiin erikoistunut kansainvälisen politiikan tutkija. Siksi ei ole yllättävää, että kirja keskittyy eniten erilaisten äärijärjestöjen esittelyyn ja niiden toiminnan analysointiin.
    Teos alkaa lyhyellä historiaosuudella, jonka jälkeen esitellään konfliktin erilaisten osapuolten ideologisia ja poliittisia ajatusmalleja. Kirjoittaja kuvaa muun muassa palestiinalaisten virallisen edustajan, vapautusjärjestö PLO:n, historiaa ja asemaa suhteessa äärijärjestöihin. Myös Israelin turvallisuuskoneistoa käsitellään.
    Huomiot palestiinalaisten äärijärjestöjen rahoituksesta ovat mielenkiintoista ja kovaa luettavaa. Kirjoittajan mukaan muun muassa Hamas ja Al-Aqsan marttyyrien prikaati saavat osan varoistaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa toimivilta hyväntekeväisyys- ja avustusjärjestöiltä. Yllättävien yhteyksien tausta jää kuitenkin hämäräksi. Lopun kirjallisuusluettelon korvaaminen täsmällisillä lähdeviitteillä olisi auttanut lukijaa.
    Kirja ei ole syvällinen historiallinen, poliittinen tai uskonnollinen analyysi. Muun muassa tavallisten palestiinalaisten ja israelilaisten suhtautumista politiikkaan, uskontoon ja terrorismiin kuvataan harmittavan vähän.
    Päivisen teos luo kuitenkin monitahoisen kuvan konfliktin syistä ja seurauksista. Uskonnollisten erimielisyyksien lisäksi kirjoittaja ottaa huomioon alueen siirtomaataustan sekä taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset. Niihin pureutuminen on välttämätöntä, jos vuosikausia jatkunut tulehtunut tilanne halutaan selvittää.

Elina Kervinen

Pasi Päivinen: Israelin ja Palestiinan konflikti, vuodesta 1948 nykypäivään. Edita.