Tyrmäävää tekstiä

T:Teksti:

”Napoleonin sotien aikana alkoi lakien suuri aikakausi ja se päättyi 1990-luvulla, vaikka emme sitä haluaisi myöntää. Tuomioiden pituus voitaisiin aivan yhtä hyvin päättää noppia heittämälläkin, mutta se ei sovellu viranomaisille, koska tuomio voisi joskus olla kohtuullinenkin.” Näin kirjoittaa Suomen oikeuslaitoksesta päätoimittaja Pekka Pihkanen Kiven sisällä -lehdessä.
    Tylyä tekstiä, mutta tyly on lehtikin. Kiven sisällä on Sörnäisten vankilan asukkien oma julkaisu.
    Lehden selailu avaa mielenkiintoisen ikkunan muurien sisälle. Sen tärkein aihe on oikeuslaitoksen epäreiluus. Ensin käydään läpi oikeusprosesseissa nähtyä epätasa-arvoa, sitten valitetaan, ettei Suomi vieläkään ole oppinut kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Myös epäpäteväksi nimetty vankilanjohto saa kuulla kunniansa.
    Vankilan tähtiasukki, nyttemmin vapautunut Kari Uoti argumentoi viileän juridisesti. Toisenlaista lähestymistä edustaa Jeesukseen vetoava nimimerkki ”pula-ajan filosofian tohtori Usko Aamurusko.”
    Toinen suuri teema on roisi huumori. Vai mitä sanotte Konnat kokkaa -sivustosta, jolla opetetaan erilaisia kakkureseptejä, tai sanaleikeistä tyyliin ”jos Jeparin tyrmään, joudun heti tyrmään.”
    Nokkeluustehtävistä pitäville lehdestä löytyy myös konnien puuhasivu.
    Lisäksi lehdestä löytyy nyrkkipyykkihenkistä kuvitusta povekkaista naisista ja artikkeli masturboinnin terveellisyydestä. Alussa ja lopussa on ohjeita ja kuulumisia siviiliin siirtyneiltä tovereilta.

Suomalaiset vankilalehdet
ovat vankien omaa harrastustoimintaa. Niinpä Kiven sisällä -lehden ulkoiset puitteet ovat vaatimattomat. Lehti on karu, monistuskoneella tehty 32-sivuinen läpyskä, joka ilmestyy epäsäännöllisesti. Viimeisin Vankeinhuollon koulutuskeskuksen kirjastoon tullut lehti on viime vuoden puolivälistä, vaikka tätä ennen lehti vaikuttaa ilmestyneen melko säännöllisesti.
    Ilmiö on tuttu myös maan kymmenistä muista vankien lehdistä. Tekijäporukka on usein suppea ja jatkaa lehden kanssa vain, kunnes innostus lopahtaa tai vapaus koittaa.

Juha Merimaa

Kiven sisällä. Julkaisija Helsingin vankilan toverikunta. Irtinumeron hinta: vapauden menetys (sisältää ilmaisen ylläpidon). Lehteä ei voi tilata, mutta se on luettavissa Vankeinhuollon koulutuskeskuksen kirjastossa, Vernissankatu 2 A, Tikkurila.