Soluasuntoja saa jonottamatta

T:Teksti:

Opiskelijan ei tarvitse tänä syksynä jäädä ilman asuntoa. Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiön Hoasin asiakaspalvelupäällikkö Anna Lassus kertoo, että solun saa tällä hetkellä heti, jos ei ole tiukkoja vaatimuksia paikasta.
    Suurin osa syksyn asunnoista on jo vuokrattu, mutta tilaa on vielä esimerkiksi Vantaan ja Itä-Helsingin kohteissa. Lokakuun alussa vuokralle tulee vielä noin 50 soluhuonetta ja 20 perheasuntoa useista eri kohteista. Lassusin mukaan Hoasin asuntotilanne on pysynyt ennallaan muutaman vuoden ajan.
    “Saamme vain vähän sellaisia todella hätääntyneitä puhelinsoittoja, että asunnontarve olisi aivan akuutti”, hän arvioi.
    Hoasin jonossa on kaikesta huolimatta noin 3 500 opiskelijaa. Näistä 1 300 hakee asuntoa ensimmäistä kertaa. Vaikka soluasuntoja riittää, moni haluaa esimerkiksi yksiön tai perheasunnon tai toivoo asuntoa joltain tietyltä alueelta.
    Kysytyimpiä ovat Otaniemen asunnot Espoossa ja Helsingin keskustaa lähellä olevat Ruoholahden ja Pasilan kohteet. Viikkiin vastavalmistuneet noin 200 asuntoa ovat myös suosittuja.

Myös osakuntien asuntojonot ovat pysyneet tänä syksynä kohtuullisina. Hämäläisen osakunnan solun saa noin kuukaudessa ja perheasunnon alle kahdessa kuukaudessa. Jonot venyvät vain suosituimmilla paikoilla, kuten Vallilassa.
    Keskisuomalaisessa osakunnassa uudet opiskelijat saivat tänä vuonna asunnon ennätyksellisen nopeasti. Asuntovastaava Heli Ahonen kertoo, että monet saivat asunnon jopa monen eri tahon kautta.
    Sitä, miksi takavuosien opiskelija-asuntojonot ovat kadonneet, ei osata kuin arvailla.
    “Opiskelijoilla on ehkä parempi rahatilanne. Vapaat markkinat näyttävät vetävän hyvin”, Hoasin Anna Lassus miettii.
    Asuntolasihteeri Heikki Holm Hämäläisten ylioppilassäätiöstä arvelee, että opiskelijat ovat entistä valikoivampia.
    “Puhe, että asuntoja on liian vähän tarjolla opiskelijoille, johtuu vaatimustason kasvusta. Halutaan asua yksiöissä, ei soluissa tai tuttujen kanssa kommuunissa”, hän sanoo.

Elina Kervinen
kuva Tiina Somerpuro