Rämö: Suoraa puhetta Pariisissa

T:Teksti:

Rakkautta ennen aamunkoittoa (1995) kertoi nuoren amerikkalaispojan ja ranskalaistytön yllättävästä kohtaamisesta. Jesse (Ethan Hawke) tapasi siinä Celinen (Julie Delpy) Keski-Eurooppaa kiertävässä junassa. Vartin tuttavuuden jälkeen Jesse rohkaisi mielensä ja kysyi, halusiko Celine viettää hänen kanssaan iltapäivän Wienissä.Kun eron hetki seuraava aamuna koitti, pari teki pyhän lupauksen. He sopivat tapaavansa Wienissä kolmen vuoden päästä katsoakseen, onko vuorokaudessa syntynyt ihastus tallella.
    Elokuva toi persoonallisissa indie-tuotannoissa ansioituneen amerikkalaisohjaajan Richard Linklaterin suuremman yleisön tietoisuuteen.

Yhdeksän vuotta läpimurtoelokuvansa jälkeen Linklater saattaa Jessen ja Celinen uudelleen yhteen. Rakkautta ennen auringonlaskua sijoittuu Pariisiin. Jesse on matkustanut kaupunkiin markkinoimaan kirjaa, jonka hän on kirjoittanut ranskalaistytön kanssa Wienissä vietetystä vuorokaudesta. Wieniin sovittu tapaaminen on jäänyt pitämättä, ja kirjailija näkee muusansa ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen, kun Celine ilmestyy yleisön joukkoon.
    Yhdeksässä vuodessa on tapahtunut paljon. Jesse on naimisissa ja pienen pojan isä. Celine seurustelee sotakuvaajan kanssa ja parantaa maailmaa ympäristöjärjestössä. Päällisin puolin kaikki näyttää hyvältä.
    Tapaamiseen on jälleen niukasti aikaa. Se saa puhumaan suoraan. Molemminpuolinen onnellisuuden hehkutus loppuu lyhyeen. Parin keskinäisistä tunteista muodostuu viitepiste, josta käsin Jesse ja Celine arvioivat nuoruusvuosiensa haaveiden toteutumista. Sitä, ovatko he ehtineet kokeilla tarpeeksi ja saavuttaneet tilanteen, jossa voi vanheta levollisin mielin.

Romanttisia elokuvia hallitsevat vaikeuksien kautta alttarille johtavat tarinat. Niissä tutustuminen hoituu muutamalla onelinerilla ja rakkauden määrä on suoraan verrannollinen rakastelun määrään.
    Linklaterin romanssit taas saavat elinvoimansa jäntevän juonen sijasta vapaasti rönsyilevästä dialogista. Koska oikeat ihmiset tutustuvat toisiinsa keskustelemalla, Linklaterin rakkauselokuvien puhetulva tuo niihin uskottavuutta ja intiimiyttä.
    Yksityisestä yleiseen aaltoileva vuoropuhelu syventää hahmoja ja auttaa näyttelijöitä esittämään suuria tunteita pienin elein. Rakkautta ennen auringonlaskua on edeltäjänsä veroinen puheromanssi, jossa painopiste on henkisessä kohtaamisessa. Eräässä kohtauksessa Celine haluaisi lohduttaa Jesseä koskettamalla tätä, mutta vetää kätensä pois. Siinä on enemmän latausta kuin sadassa suurellisessa valkokangassuudelmassa.

Matti Rämö

Rakkautta ennen auringonlaskua elokuvateattereissa 22.10.