Rajatonta liikettä

T:Teksti:

Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali ilmoittaa repivänsä raja-aitoja esittämisen ympäriltä. Festivaaliohjelman mukaan esimerkiksi nuori ruotsalaistähti Anna Vnuk on “vapauttanut itsensä tanssin konventioista ja tekee mitä haluaa.”

Koreografi, tanssija Anna Vnuk, nykytanssijat ovat repineet raja-aitoja ja murtaneet konventioita jo vaikka kuinka kauan. Vieläkö niitä on jäljellä?
    – Onhan niitä,esimerkiksi erilaisia tanssityylejä ja tapoja esittää asioita. Jos jotain pystyy tekemään toisin, se on hauskaa. En itse pyri murtamaan mitään vaan kuulen usein vasta myöhemmin, että olen tullut ylittäneeksi jonkin rajan.

Festivaalilla koreografi Wayne McGregor tutkailee “yliviritetyn neurologisen kehon tuottamaa liikettä”, Felix Ruckertin teoksessa “kävijän keho ja aistit ovat tärkein elementti” ja Antje Pfundnerin esitys on “antispektaakkeli”. Hämärää. Miten nykytanssista voi pitää?
    – Pitää luottaa omiin ajatuksiin ja tulkita itse näkemäänsä. Minusta ei tarvitse tietää tarkalleen, mitä koreografi on tarkoittanut. Kannattaa ehdottomasti katsoa monenlaista tanssia. Ihmiset sanovat joskus, että he eivät pidä tanssista, vaikka he olisivat nähneet vain yhden esityksen. Eihän yhden elokuvankaan perusteella voi sanoa, pitääkö elokuvista vai ei.

Onko nykytanssi helpompaa kuin klassinen baletti?

    – Oi ei, en usko, vain erilaista. En kylläkään ole tanssinut paljoa klassista balettia, enkä ollut siinä koskaan kovin hyvä. Minulla ei siis ole todisteita.

Miksi nykytanssissa ryömitään niin paljon lattialla?
    – Ehkä jotkut ajattelevat, että lattialla ryömiminen on hauskaa. Riippuu paljon musiikista. Käytän itse paljon musiikkia, johon ryömiminen ei ehkä niin hyvin sovi. Tässäkin esityksessäni käytän hip hopia ja street dancea.

Miksi nykytanssijoilla on usein niin rumat vaatteet?

    – Usein varmaan halutaan, että vaatteet eivät veisi liikaa huomiota tanssilta, mutta on meillä välillä tosi kauniitakin vaatteita.

Onko nykytanssissa Mihail Baryshnikovin tai Anna Pavlovan kaltaisia klassikkotähtiä?
    – En osaa nimetä ketään, mutta itse pidän kovasti Pina Bauschista, jonka tanssi on hyvin ilmaisuvoimaista ja tunteita herättävää. Katsojana liikutun.

Kuka on nykytanssin isoin poptähti tällä hetkellä?
    – Intialainen Akram Khan on tosi suosittu. Hän yhdistelee intialaista ja länsimaista tanssia. Hänellä on paljon fanejakin.

Mikä nykytanssissa on juuri nyt muotia?
    – Älykäs tanssi on varmaankin aina muotia. Itse yhdistelen tanssiin puhetta, ehkä se on aika suosittua nyt. Minusta on sitä hauskempaa, mitä monipuolisempaa tanssi on.

Mikä sitten on todella “out”?
    – En tiedä, mutta jos keksisin jotain sellaista, tekisin sen heti.

Tuot Helsinkiin teoksesi Anna Vnuk sätter upp Cats! Miksi se kannattaa nähdä?
    – Jos on surullinen, kannattaa tulla. Me lohdutamme.

Olet myös mukana tekemässä Ruotsin televioon draamasarjaa God morgon alla barn. Mitä sinä koreografina siellä teet?
    – Toimin ohjaajan kanssa ja tuon ideoita siihen, miten ihmiset kulkevat. Mitään tanssikohtauksiahan siinä ei ole, mutta tanssijana minulla on kokemusta liikkeestä. Ei se kauheasti poikkea siitä, mitä me lavalla teemme.

Elina Venesmäki
kuva Peter Alendahl/Riksteatern

Nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa 3.-7.11. Helsingissä ja Espoossa. Lisätietoja www.liikkeellamarraskuussa.fi.