Kervinen ja Mäkinen: Pikakelaus

T:Teksti:

Totti Karpela:
Kiimakorttelin keltainen kaisa

Sammakko 2004
kirja

Vankilanjohtaja-dekkaristi Totti Karpela muistelee nuoruuttaan. Viisikymmenluvun Turussa vallitsee suloinen dekadenssi: tupakointi on miehekästä, ja tyttöjä tanssitetaan lauantaisin. Kavereiden kanssa vähän renttuillaan, mutta ei liian vakavasti. Salingerin Sieppari ruispellossa ja Niemen Populaarimusiikkia vittulanjängältä on luettu tarkkaan. Kirja on ylitsevuotavan sympaattinen, ja jos jotain pitää valittaa, niin lyhyyttä. Erityinen kunniamaininta tasokkaista kirosanoista.

Maarit Verronen: Keihäslintu

Tammi 2004
kirja

Keihäslinnun lukee laskematta kädestään. Kuten aina, Maarit Verronen on kipeän tarkkanäköinen. Novellikokoelma kuvaa yksittäisten tarinoiden kautta, kuinka ihminen on oma vihollisensa. Veli yrittää tappaa siskon, ja hyväuskoinen antropologi luottaa kaukaisen kansan viisauteen henkensä kustannuksella.

Juha Siro: Kuningatarperhonen
Like 2004
kirja

Älä lue tätä junassa, saatat ajaa asemasi ohi. Runoistaan palkitun Juha Siron esikoisromaani on kuin suurennuslasi. Sen avulla näkee selvästi arjen rumat, kauniit ja inhimilliset vivahteet. Romaani kuvaa elämässään käännekohtaan tulleen miehen näkökulmasta ihmisen halua tulla rakastetuksi. Kieli on kuvallisen lyyristä ja henkilökuvat ovat moniulotteisia. Eivät kuitenkaan puhkikirjoitettuja.

Elina Grundström (toim.):
Globalisaation portinvartijat

Edita 2004
kirja

Globalisaation portinvartijat on ilahduttavan selkeä teos vähälle huomiolle jääneestä aiheesta. Kirja käsittelee tuontikauppaa ja kauppaketjujen sisäänostajien merkittävää roolia siihen liittyvässä päätöksenteossa. Yksi väitteistä on, että H&M:n kaltaisissa suurissa ruotsalaisketjuissa homma osataan paremmin kuin suomalaisissa ketjuissa. Epäeettisyydestäkin puhutaan. H&M:n synninpäästö ei ilahduttane kaikkia. Perustelut on kuitenkin kirjattu huolella. Kirja vakuuttaa, että globalisaatio on ihan hyvä juttu. Kunhan sitä hallitsevat voimat saadaan hallintaan.

Elina Kervinen ja Esa Mäkinen