Kauppi: Orwell oli optimisti

T:Teksti:

Euroopan Unionissa keskustellaan parhaillaan lakiesityksestä, joka mahdollistaisi teletunnistetietojen tallentamisen ja velvoittaisi tallentajat varastoimaan tiedot vuosikausiksi.
    Mitkä ihmeen teletunnistetiedot? Mikä helkkarin varastointivelvoite? Kuulostaa uuba-duubalta ja onkin sitä, mutta ei pidä antaa näennäisen tylsyyden hämätä. Tekeillä on Orwellin antiutopian maihinnousu.
    Moni tuntee George Orwellin vuonna 1949 julkaistun romaanin Vuonna 1984. Se on poliittinen satiiri yhteiskunnasta, jossa sananvapaus ja yksityisyyden suoja on riistetty.

Orwell ei aikanaan voinut kuvitella, mitä mahdollisuuksia 2000- luvun teknologia Isoveljelle tarjoaa. Tietosuojataistelun etujoukko Electronic Frontier Finland EFFI on painattanut t-paitoja tekstillä Orwell oli optimisti. Jos halutaan, teknologialla voidaan valvoa lähes kaikkea, mitä Pipsa Perusopiskelija puuhaa.
    Pipsan liikkeitä on mahdollista seurata kännykkäpaikannuksella, ja kännykkä voidaan muuntaa aktiiviseksi kuuntelulaitteeksi. Pankki-, luotto- ja asiakaskortit kirjaavat ostokset. Jokaisesta harmittomasta puhelusta, tekstarista (myös niistä yön tunteina lähetetyistä harhalaukauksista), sähköpostista ja nettisivun avauksesta jää elektroninen jälki.
    Kampuksellakin on kymmeniä kameroita, jotka valvovat liikkeitä taukoamatta. Kaikki jossain vaiheessa bittimuodossa ollut tieto voidaan tallettaa. Pian jopa Pipsan geenikartta.

Teletunnisteiden tallentamista markkinoidaan työkaluna taistelussa terrorismia vastaan. Päättäjille uskotellaan, että kyse on vähäpätöisestä muutoksesta, koska osa tällaisesta informaatiosta kerätään jo nykyisin esimerkiksi laskutusta varten.
    Ero olisi kuitenkin kuin yöllä ja päivällä. Operaattorit velvoitettaisiin tietojen järjestelmälliseen tallentamiseen. Kaikki yrityksen kautta kulkenut dataliikenne pitäisi varastoida 3-5 vuodeksi valtavien cd-romppuhuoneiden hyllyille pölyttymään.
    Nykyisen lain mukaan tuomioistuin voi pyytää tietojen luonnollisia haltijoita antamaan rajallisen määrän teletunnistetietoja viranomaiskäyttöön. Uusi säädös lähtisi oletuksesta, että jokaisen ihmisen sisällä asustaa potentiaalinen terroristi.
    Onko sota terrorismia vastaan vain Troijan hevonen turvattomuudentuskaa potevan kansan huijaamiseksi? Entä jos perimmäiset tavoitteet ovat muualla? Orwell kirjoitti: “Joka hallitsee nykyisyyden, hallitsee menneisyyden. Joka hallitsee menneisyyden, hallitsee tulevaisuuden.”

Piia-Noora Kauppi

Kirjoittaja on oikeustieteen kandidaatti ja kokoomuslainen Euroopan parlamentin jäsen.