Lupaava tapaus Suomenlinnassa

T:Teksti:

Helsinkiin keskiviikkona syntynyt uusi teatteri sai lupaavan alun. Yksi perustajista, ohjaaja Miira Sippola sanoo Myllyteatterin ravistelevan vanhoja kaavoja esityksillä, joiden lähtökohtana voi tekstin sijaan olla esimerkiksi valaistus tai liike.
    “Olen kiinnostunut kokeilemaan, mitä kaikkea voi yhdistellä ja millä tavoin. Esitysten pitää ravistella perinteisiä teatterin muotoja”, Sippola sanoo.
    Ryhmä pitää majaansa Tenalji von Fersenin Myllysalissa Suomenlinnassa. Sen ensimmäinen esitys, Martin Crimpin Tapaus A, on osuva ja haasteellinen valinta kokeellisen teatteriryhmän ensiteokseksi. Käsikirjoitus antaa ohjaajalle harvinaisen vapaat kädet.
    Repliikkejä ei ole jaettu puhujien suuhun, vaan jokaisen ohjaajan on tulkittava henkilöhahmojen lukumäärä ja tekstin jakaantuminen näiden välillä. Tapahtumapaikka ja lavastus jäävät yhtä lailla pimentoon.
    Sippolan mukaan Myllyteatterin versiossa ääneen pääsevät yhteiskunnan vaiennetut tai ihmisen sisällä oleva hiljainen viisaus. Hän sanoo mieltyneensä näytelmässä sen runolliseen muotoon.
    Lavalla nähdään neljä esiintyjää. Kolme irrallista hahmoa puhuu tapaus A:sta, An- niesta. Heitä näyttelevät Paula Koivunen, Matti Onnismaa ja Timo Ruuskanen. Lisäksi näyttämölle astuu itse Annie, Kaisa Niemi, miltei ulkopuolisena keskustelusta. Muut hahmottavat hänet vuoroin terroristina, vuoroin matkaoppaana, vuoroin huorana ja vuoroin äitinä.

Näytelmä kysyy, kuka ihminen on ja kuka siitä päättää. Perusväittämä on, että puhe muokkaa käsitystämme todellisuudesta. Se on ajankohtainen puheenvuoro aikana, jolloin sana terrorismi määrittelee maailmanpolitiikkaa. Aili Ojalon suunnittelema koreileva puvustus yhdistettynä viittauksiin bordellista ja sirkuksesta tukee näytelmän viestiä ihmisen pinnallisista ennakkoluuloista, niiden vahvistamisesta ja kumoamisesta. Harjoitusversion perusteella koreografisten ratkaisujen motiivi ei sen sijaan hahmotu selvästi.
    Kokonaisuutena Tapaus A on iloinen viesti. Helsinki on saanut uuden mielenkiintoisen palasen teatteripeliinsä. Myllyteatteriin kannattaakin tutustua syksyistä merituulta pelkäämättä. Tulevien vuosien ohjelmaksi on jo luvattu ainakin Tapaus B ja Tapaus C.

Elina Kervinen

Myllyteatterin Tapaus A Suomenlinnan Tenalji von Fersenin Myllysalissa 30.10 saakka, 12/8e