Kymmenen hevosvoiman mielenosoitus

T:Teksti:

Harvoin näkee mielenosoitusta, joka on samaan aikaan äärimmäisen vihainen ja erittäin rauhallinen. Kymmenen hevosta ja noin kolmesataa eläinlääkäriksi opiskelevaa – etupäässä naista – marssi 7. lokakuuta eduskunnan eteen vaatimaan kunnollisia tiloja ja rahoitusta hevossairaalalle.
    Eläinlääketieteellinen tiedekunta on muuttamassa Viikkiin, eikä uuden hevossairaalan tilavuokraan ole rahoja ja siksi uusien tilojen rakentamista ei ole aloitettu. Opiskelijoiden viesti oli, että jos opetusministeriö ei takaa rahoja, uuden hevossairaalan rakentamista ei voida aloittaa ja eläinlääkäreiden valmistuminen viivästyy.
    Tulevien eläinlääkäreiden huutoon oli saatu vastaamaan kansanedustajia ja ministereitä. Ensimmäisenä hyvää tahtoaan vakuutteli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli. Hän aloitti poliittisella liirumlaarumilla, mutta se ei opiskelijoita tyydyttänyt. “Miten? Mihin? Kuka maksaa? Milloin?” Vihaiset kysymykset saivat Kallin lopulta lupaamaan, että tilat järjestyvät ja valtio maksaa.
    Opetusministeri Tuula Haatainen oli varovaisempi. Myös hän yritti vakuuttaa opiskelijoita hyväntahtoisella mitäänsanomattomuudella, mutta eläinlääkärit olivat taas tiukkana. “Kuka maksaa? Kuka? Paljonko? Kyllä vai ei?” Lopulta Haatainen muotoili vastauksen, joka tyydytti opiskelijoita mutta ei luvannut yhtään mitään.
    Maatalousministeri Juha Korkeaoja ei sanonut mitään mainitsemisen arvoista. Lopuksi opiskelijat luovuttivat ministereille 25 000 nimen adressin, jossa vaaditaan hevossairaalan säilyttämistä. Lokakuun aikana opetusministeriö käy neuvotteluita hevossairaalan rahoituksesta. Jos kaikki sujuu hurskaiden lupausten mukaisesti, Viikkiin rakennetaan toimiva hevossairaala.

Esa Mäkinen