Kohteista tekijöiksi

T:Teksti:

Yleisradion monikulttuurinen Basaari-ohjelma järjesti kesällä 15:lle maahanmuuttajalle mahdollisuuden ohjata lyhydokumentti. Toimeksiantona oli tehdä noin viiden minuutin dokumentti “aiheesta tai ilmiöstä, jota ei yhteiskunnassamme kuulla.”
    Maahanmuuttajista on Suomessa kerrottu paljon, mutta useimmiten he ovat olleet kuvaamisen kohteina. Etno-koulutus antoi mahdollisuuden olla vaihteeksi median tekijöinä. Monella oli jo kokemusta tai koulutusta journalismista tai elokuvista, mikä näkyi laadukkaana kuvauksena ja kerrontana.
    Tuloksena oli sikermä videodokumentteja, joiden enemmistöä sävyttivät vakavuus ja maahanmuuttajien kohtaamien epäkohtien nostaminen esiin. Monessa filmissä kerrottiin syrjinnästä, väkivallasta tai koulutusta vastaavan työn saamisen vaikeudesta hitain, melankolisin kohtauksin ja yksinpuheluiden voimalla.
    Jury arvioi parhaaksi dokumentiksi vietnamilais-suomalaisen Nga Thu “Lena” Vu-Liljan dokumentin Kaiku. Rauhallinen filmi kertoo vietnamilaisesta miehestä, joka pitää grillikioskia Pasilassa. Tunnelma on apea: työtä pitää tehdä paljon ja asiakkaita on vähän.

Muutamat hyväntuuliset filmit, joissa ei pelätty humoristisuutta, erottuivat joukosta ja jäivät mieleen. Etiopiasta Suomeen muuttaneen Tariku Birun Mikä teitä vaivaa kertoo vanhainkodissa työskentelevästä etiopalaisesta lääkäristä suorastaan hykerryttävästi.
    Iäkkäiltä asiakkailta kysyttiin suoraan, mitä he muukalaisesta tuumaavat. Eräs kertoo, että ronskeihin suomalaisiin lääkäreihin verrattuna etiopialaislääkäri kosketti mukavan hellästi. Toinen potilas taas toteaa selkeästi, että tohtori on kliffa kundi. Lääkärikin kertoo työstään ja potilaistaan mutkattomasti.
    Myös Viktor Belousovin Mahira jäi mieleen lämpimän huumorinsa ansiosta. Venäläissyntyisen Belousovin filmi kertoo Venäjän tataari Mahira Oravasta, ekonomista, joka ei saanut Suomessa alansa töitä. Hän perusti lopulta tataariherkkuja myyvän kahvilan, joka vaikuttaa kukoistavalta perheyritykseltä.
    Birun ja Belousovin filmien yhteiskunnallisuuskin menee perille, kun elokuvat eivät keskity synkistelyyn. Birun filmi kertoo, kuinka vaikeaa ja pitkällistä on kokeneen lääkärinkin saada suomalainen lääkärinpätevyys. Belousov kertoo syrjinnästä ja rankasta valinnasta hankkia uusi ammatti ja ryhtyä yrittäjäksi, kun työnantajille ei kelpaa Venäjällä opiskellut ekonomi. Sekä Biru että Belousov saivat dokumenteistaan kunniamainninnat.
    Ehkä näistä tekijöistä tulee vielä synnyttäjiä suomalaiselle Jalla Jallalle, maahanmuuttajien näkökulmasta tehdylle, suuria joukkoja koskettavalle kokoillan elokuvalle.

Heli Suominen

Kaiku esitetään TV1:n Basaari-ohjelmassa. 15.11. Muut lyhytdokumentit lähetetään TV1:llä joulun alla ja aikana.