Voi Weboodi!

T:Teksti:

Syksyn kursseille ilmoittautuminen verkossa toimivalla Weboodi-järjestelmällä saa monen opiskelijan hermot kiristymään. Valtiotieteellisen kursseille ilmoittaudutaan pääasiassa Weboodin kautta, ja muiden tiedekuntien odotetaan seuraavan perässä. Onko Weboodiin juuttuva, hiuksiaan repivä opiskelija tyhmä muutosvastarintainen, vai onko Weboodi hankala käyttää?
    Tietojenkäsittelytieteen laitoksen lehtori Sari A. Laakso antaa synninpäästön opiskelijalle.
    “Käyttöliittymä on ala-arvoinen. Jos opiskelijani suunnittelisi sellaisen käyttöliittymäkurssillani, hän ei pääsisi läpi.”
    Lehtori leikki kursseille ilmoittautuvaa opiskelijaa ja antoi järjestelmästä tyrmäävää palautetta. Suuri epäkohta on, että lukujärjestys pitää päättää järjestelmän ulkopuolella.
    “Kursseja on vertailtava opinto-oppaan tai muun tietolähteen avulla ja tehtävä niistä käsin muistiinpanoja jonnekin. Lukujärjestyksen suunnittelu on käytännössä mahdotonta tehdä ilman kynää ja paperia tai esimerkiksi Exceliä”
    Seuraava kompastuskivi on varsinainen ilmoittautuminen.
    “Se vaatii monta työvaihetta, ja on työlästä ja tehotonta”, Laakso sanoo.
    Lehtori keksii roimasti parannusehdotuksia. Weboodiin pitäisi lisätä tyypillistä käyttäjää auttavia oletuksia, kuten “syksy 2004” ja oma pääaine. Nykyisin opiskelijan pitää valita erikseen tämä syksy listasta, joka ulottuu vuoteen 2012 asti.
    “Lisäksi ilmoittautumislistan sijasta voisi olla visualisoitu lukujärjestys, jossa näkyvät työviikko ja esimerkiksi opetussalit.”
    Onko järjestelmässä Laakson mielestä mitään hyvää?
    “On hyvä, että tiedot ovat verkossa, mutta ne on organisoitu hankalasti ja pieniin palasiin.”
    Oodi-konsortion projektipäällikkö Vesa Saarinen kertoo, että Weboodia kehitetään edelleen. “Tärkeintä oli saada tiedot opiskelijan ulottuville, ja minusta se on ihan riittävän hyvä käyttää,” Saarinen sanoo. Projektipäällikkö myöntää Weboodin kaipaavan vielä lisäkehitystä.
    “Esimerkiksi lukujärjestystä ei ole resurssipulan vuoksi.” Saarinen myös toivoo palautetta, jotta järjestelmää voitaisiin parantaa.

Heli Suominen