Remontti tyhjentää Porthanian

T:Teksti:

Opiskelijan arkeen remontti vaikuttaa lukuisin tavoin. Rakennuksessa ei järjestetä remontin aikana opetusta ja myös ruokala suljetaan. Oikeustieteellinen tiedekunta muuttaa viereiseen Heimolan taloon, ja suuria luentosaleja vaativat tilaisuudet keskitetään yliopiston päärakennukseen.
    Yliarkkitehtiarkkitehti Eija Vuoren mukaan kahden vuoden remontin vaivan palkaksi opiskelijat säästyvät tulevaisuudessa entistä ulkoilmalta ja räntäsateelta. Korjaustöiden yhteydessä rakennetaan Porthanian kolmannesta kerroksesta oppimiskeskus Aleksandriaan asti ulottuva korttelin sisäinen yhdyssilta.
    Opiskelijaa ilahduttanevat myös liikuntatilojen puku- ja pesutilojen suurentaminen. Muutoin laitos- ja opetustilat säilyvät pääosin entisessä käytössään.
    Remontin tieltä ovat opiskelijoiden lisäksi joutuneet muuttamaan Porthaniassa vakituisesti asuvat kiinteistön hoitohenkilökunnan jäsenet. Evakkoihin kuuluu myös matematiikan tutkija Madhuchhanda Bhattacharjee. Hän kertoo asunnon todella kaipaavan remonttia, vaikka se on muuten viihtyisä.
    “Vesijohtovesi ei yksinkertaisesti ollut juotavaa. Jouduin joko ostamaan vettä tai kantamaan sitä työpaikaltani. Olohuoneen suurien ikkunoiden eristys oli kehno ja maalit puisista paneeleista ja huonekaluista tipahtelivat irti.”

Peruskorjauksen tarkoituksena on parantaa vuonna 1957 rakennetun talon huonoa teknistä kuntoa. Muun muassa lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät kaipaavat korjausta. Lisäksi atk-tekniikkaa ja arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemia alkuperäisiä valaisimia ja kalusteita kunnostetaan.
    “Rakennus on ollut kovassa kulutuksessa jo liki viisikymmentä vuotta. Talotekniikka on tullut aivan tiensä päähän”, Eija Vuori sanoo. Hän lisää, että kesän rankkasateet toivat vettä sisään monesta kohdasta, muun muassa porrasaulan rikkinäisen lasitiiliseinän läpi. Koko viisikymmenvuotisen käyttönsä aikana Porthaniaa ei ole remontoitu kokonaisuudessaan. Yksittäisiä korjaustöitä sen sijaan on tehty. Nyt tehtävän peruskorjauksen kustannuksien on arvioitu olevan noin 18 miljoonaa euroa.

Elina Kervinen