Opintotukea ei koroteta

T:Teksti:

Vaikka yliopistolain muutos nytkähti eteenpäin, opintorahaan tai asumislisään ei ole luvassa korotuksia. Opiskelijajärjestöt jättivät elokuun alussa opetusministeri Tanja Karpelalle vetoomuksen asumistuen nostamisesta 252 euroon kuukaudessa.
    Karpela totesi vastauksessaan, että hän ei aio esittää korotuksia vuoden 2005 budjettiin. Seuraavan kerran asiaa voidaan Karpelan mukaan käsitellä, kun valmistellaan vuoden 2006 budjetin kehyksiä ensi keväänä.
    Vastaukseen pettyneet opiskelijajärjestöt muistuttivat tiedotteessaan, että asumislisää ei ole korotettu lainkaan viiteentoista vuoteen. Samassa ajassa opiskelijoiden vuokrakustannukset ovat nousseet 74 prosenttia.
    Opintolainan kuukausittainen enimmäismäärä on sen sijaan nousemassa 300 euroon. Hallituksen kesällä tekemässä periaatepäätöksessä ehdotetaan, että tavoiteajassa valmistuva saisi osan nostamastaan lainasta takaisin verovähennyksenä opintojen jälkeen.
    Verovähennykset koskevat kuitenkin vain niitä opiskelijoita jotka aloittavat opintonsa elokuussa 2005 tai sen jälkeen. Opetusministeriön työryhmä pohtii verovähennysten toteuttamista ja niiden vaikutuksia. Ryhmä jättää esityksensä lokakuussa.

Valtion menoja opintolainan verovähennysoikeus lisää aikaisintaan vuosikymmenen loppupuolella, kun ensimmäiset lainaa ottaneet opiskelijat valmistuvat.
    Hyvä uutinen opiskelijoille ja opiskelijajärjestöille on, että opintotukikuukausien määrää ei ole tarkoitus vähentää. Hallituksen aikaisemmin kaavailemaa vähennystä 55 kuukaudesta 50 kuukauteen ei näillä näkymin toteuteta.

Esa Mäkinen